Israel dă un ultimatum pentru Hamas: „Armistițiu sau invadăm Rafah într-o săptămână”. Netanyahu ar putea fi acuzat de crime de război de către CPI

Israel a dat grupării Hamas un termen de o săptămână pentru a accepta un acord de încetare a focului, altfel va începe o operațiune militară în Rafah, au declarat oficiali egipteni vineri, în timp ce Hamas încearcă să obțină termeni mai favorabili pentru a-și asigura supraviețuirea, scrie Wall Street Journal.

Colaborarea Egipt-Israel

Egiptul a colaborat cu Israelul la o propunere revizuită de încetare a focului, prezentată Hamasului weekendul trecut, conform oficialilor egipteni. Se aștepta ca liderii politici ai Hamasului să consulte aripa sa militară din Gaza și să răspundă la propunere. Cu toate acestea, Yahya Sinwar, liderul militar al grupului din Gaza, despre care se crede că se ascunde în tunelurile enclavei și care ia deciziile finale, nu a răspuns încă, au spus oficialii.

Oficialii egipteni au afirmat că au invitat oficialii de rang înalt ai Hamasului să se întoarcă la Cairo în zilele următoare pentru a continua negocierile. Hamasul a declarat joi, printr-un comunicat, că echipa sa de negociere va merge în curând în Egipt pentru a discuta termenii.

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze, la fel ca oficialii Hamas.

Hamas vrea garanții de la SUA

Oficialii egipteni spun că Hamasul caută o încetare pe termen lung a ostilităților și garanții din partea SUA că acordul de încetare a focului va fi respectat de Israel. Oficialii Hamas au exprimat îngrijorări că propunerea recentă este încă prea vagă și lasă loc pentru Israel să reia luptele.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Propunerea recentă prevede o perioadă inițială de calm de până la 40 de zile, în timpul căreia Hamas ar elibera până la 33 de ostatici, urmată de posibile negocieri pentru un acord de încetare a focului pe termen lung. Etapele următoare ar include o încetare a focului de cel puțin șase săptămâni, în timpul căreia Hamas și Israel ar încerca să ajungă la un acord privind eliberarea unui număr mai mare de ostatici și o pauză prelungită în lupte care ar putea dura până la un an.

Negocieri eșuate

Negocierile pentru un acord de încetare a focului au eșuat și au fost reluate de mai multe ori, începând cu o scurtă pauză în lupte în noiembrie. Hamas și Israelul au eșuat în a ajunge la un consens pe punctele cheie, inclusiv capacitatea civililor de a se întoarce la casele lor în nordul Gaza și o cale către încheierea războiului. Cele două părți au convenit în mare parte asupra condițiilor pentru un schimb de ostatici israelieni ținuți de Hamas și prizonieri palestinieni ținuți de Israel, au spus oficialii egipteni.

Ofensiva asupra Rafah

Netanyahu a declarat că forțele terestre ale armatei israeliene vor intra în Rafah, un oraș situat la marginea sudică a Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc peste un milion de civili palestinieni, indiferent dacă se ajunge la un acord sau nu. Armata israeliană a declarat că Rafah este ultimul bastion al Hamasului. Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, oficialii israelieni iau în considerare amânarea invaziei în Rafah pe termen nedeterminat dacă se ajunge la un acord pe termen lung, au declarat oficialii egipteni.

Oficialii Hamas au exprimat îngrijorări că Netanyahu îi provoacă pe cei din grup să refuze propunerea pentru a invada Rafah și a pune vina pe Hamas pentru eșecul negocierilor. Se așteaptă ca grupul să răspundă propunerii cu o contraofertă în loc să o respingă imediat, conform oficialilor egipteni.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, care a vizitat Israelul miercuri, a declarat că este responsabilitatea Hamasului să accepte acordul de încetare a focului care este pe masă. Întrebat despre amenințările lui Netanyahu de a ataca Rafah indiferent de rezultat, el a declarat că prim-ministrul israelian poate vorbi pentru el însuși. „Hamasul va trebui să își facă propriile evaluări” cu privire la amenințările asupra Rafah, a declarat el reporterilor la portul Ashdod.

Netanyahu, în pericol

Netanyahu, care a fost criticat în Israel pentru eșecurile de securitate și de informații legate de atacul Hamasului din 7 octombrie care a ucis peste 1.200 de israelieni și a declanșat războiul, a observat că numărul scăzut al sondajelor sale s-a stabilizat pe măsură ce conflictul continuă, în ciuda presiunii internaționale care se acumulează asupra lui.

Netanyahu este acum îngrijorat că Curtea Penală Internațională ar putea să-l acuze de presupuse crime de război, o posibilă consecință pe care a respins-o ca pe o agresiune la adresa dreptului Israelului la autoapărare. Oprirea luptelor cu Hamasul implică un bilanț politic care ar putea, în cele din urmă, să-l îndepărteze de la putere. Membrii de extremă-dreapta ai coaliției sale au amenințat că vor lua măsuri pentru a dărâma guvernul dacă Netanyahu este de acord să oprească războiul.

Citește și

Exit mobile version