• Israel a fost acuzat că nu reprezintă o democrație, ci un regim apartheid
  • Denunțul vine din partea unei organizații care apără drepturile omului
  • Nu este prima dată când această acuzație este adusă la adresa Israelului

Israel nu este o țară democratică, ci un „regim apartheid” care impune supremația evreilor, susține într-un raport dat publicității un grup care apără drepturile omului, transmite The Guardian.

Un principiu al organizării care se află la baza multor legi israeliene: avansarea și perpetuarea supremației unui grup, evreii, în detrimentul altuia, palestinienii”, a denunțat B’Tselem, o organizație care documentează încălcarea drepturilor omului în regiune.

Israel nu este o democrație care are o ocupație temporară. Este un regim situat între râul Iordan și Marea Mediterană și trebuie să privim imaginea de ansamblu ca să o vedem așa cum este: apartheid”, a declarat Hagai El-Ad, directorul organizației.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ohad Zemet, purtătorul de cuvânt al ambasadei Marii Britanii în Israel a numit declarațiile organizației „propagandă”. Percepția unui regim apartheid a apărut în cadrul unei mișcări sociale în contextul unor amenințări de anexare, care ar putea fi dovada că ocupația israeliană asupra teritoriilor este permanentă, mai susține organizația.

Un alt grup, Yesh Din, a publicat în vara lui 2020 un document reprezentând poziția oficială și opinia din cadrul organizației, în care susține că apartheidul este un regim prezent în West Bank. B’Tselem mai argumentează că pe întreg teritoriul, cetățenii evrei au mai multe drepturi decât cei din alte grupuri etnice. Palestinienii sunt încadrați în 4 categorii diferite ca drepturi și zonă de proveniență, dar care la rândul lor, sunt sub nivelul cetățenilor evrei.

În ultima categorie sunt 2 milioane de palestinienii din Fâșia Gaza, condusă de Hamas, dar regiune pe care Israel face presiuni printr-o blocadă legislativă pentru un control mai eficient al zonei. Cei mai favorizați cetățeni palestinieni sunt cei care au cetățenie israeliană și care reprezintă 20% din populația țării.

În 2017, ONU a publicat un raport în care susținea apartheidul, însă care a fost retras mai târziu, conducerea organizației nefiind de acord cu concluziile acestuia.