• Trupele israeliene au împușcat duminică trei palestinieni înarmați în apropiere de orașul Nablus din Cisiordania.
  • Oficialii palestinieni nu au comentat incidentul.
  • În ultimele luni a avut loc o creștere accentuată a violențelor între palestinieni și Israel.

Sute de mii de israelieni s-au adunat împotriva planurilor guvernului de revizuire a sistemului judiciar, în ceea ce organizatorii spun că sunt cele mai mari proteste de stradă din istoria țării. Premierul Benjamin Netanyahu spune că schimbările – care ar reduce puterea instanțelor – vor restabili echilibrul între ramurile guvernului.

Opozanții spun că acestea amenință democrația. La unul dintre mitingurile de sâmbătă, liderul opoziției Yair Lapid a declarat că aceasta este cea mai mare criză” a Israelului.

Într-o altă evoluție separată, trupele israeliene au împușcat duminică trei palestinieni înarmați în apropiere de orașul Nablus din Cisiordania, a anunțat armata israeliană. Aceasta a precizat că atacatorii au tras asupra unui post al armatei israeliene. Oficialii palestinieni nu au comentat incidentul. În ultimele luni a avut loc o creștere accentuată a violențelor între palestinieni și Israel.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

Sâmbătă, organizatorii protestelor au declarat că până la 500.000 de manifestanți au ieșit pe străzile din Israel, în ceea ce ziarul Haaretz a numit cea mai mare demonstrație din istoria țării”. Aproximativ 200.000 de persoane au venit la Tel Aviv, multe dintre ele purtând steagul național al Israelului.

Tamir Guytsabry, care a mărșăluit în oraș, a declarat pentru Reuters: Nu este o reformă judiciară. Este o revoluție care [face] ca Israelul să treacă la o dictatură totală și vreau ca Israelul să rămână o democrație pentru copiii mei”. Protestatarii l-au aplaudat pe șeful poliției, Amichai Eshed, în timp ce acesta trecea prin miting. Guvernul lui Netanyahu a încercat anterior să îl demită pe comandantul districtului – dar mișcarea a fost blocată de procurorul general al țării.

Sâmbătă, o mulțime record de 50.000 de persoane a mărșăluit în orașul Haifa din nordul țării, în ceea ce a fost a zecea săptămână consecutivă de proteste la nivel național împotriva planurilor guvernului.

Vorbind în orașul Be’er Sheva din sud, Lapid a avertizat că țara se confruntă cu o criză fără precedent. Un val de terorism ne lovește, economia noastră se prăbușește, banii fug din țară. Iranul tocmai a semnat ieri un nou acord cu Arabia Saudită. Dar singurul lucru de care se preocupă acest guvern este zdrobirea democrației israeliene”, a spus el.