• Președintele iranian Ebrahim Raisi i-a acuzat astăzi pe dușmanii țării sale că au otrăvit sute de eleve din întreaga țară.
  • Ministrul Sănătății, Bahram Einolahi, a declarat marți că sute de fete din diferite școli au fost otrăvite.
  • Unii politicieni au sugerat că acestea ar fi fost vizate de grupuri religioase care se opun educației fetelor.

Președintele iranian Ebrahim Raisi i-a acuzat astăzi pe dușmanii țării sale că au otrăvit sute de eleve din întreaga țară, relatează Reuters. Cazuri inexplicabile de otrăvire până în prezent în peste 30 de școli din cel puțin patru orașe iraniene au început în noiembrie în orașul sfânt șiit Qom, determinându-i pe unii părinți să-și țină copiii departe de școală. Ministrul Sănătății, Bahram Einolahi, a declarat marți că sute de fete din diferite școli au fost otrăvite. Unii politicieni au sugerat că acestea ar fi fost vizate de grupuri religioase care se opun educației fetelor. Astăzi, într-un discurs public transmis în direct la televiziunea de stat, Raisi a dat vina pentru otrăvire pe dușmanii Iranului.

Acesta este un proiect menit să provoace haos în țară, prin care inamicul încearcă să insufle teamă și nesiguranță în rândul părinților și elevilor”, a spus el.

Raisi nu a precizat cine sunt acești inamici, deși liderii iranieni acuză în mod obișnuit Statele Unite și Israelul, printre alții, că acționează împotriva Republicii Islamice. Separat, un oficial iranian de rang înalt a declarat că o cisternă de combustibil care a fost văzută în apropierea unei școli dintr-o suburbie a Teheranului și în alte două orașe a fost probabil implicată în otrăvire.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Autoritățile au confiscat cisterna și l-au arestat pe șoferul acesteia, Reza Karimi Saleh, viceguvernator al suburbiei Pardis, a declarat agenția semi-oficială de știri Tasnim. Saleh este primul oficial iranian care a anunțat o arestare în legătură cu valul de otrăviri, notează Reuters. El a precizat că același rezervor se află și în orașul central Qom, precum și în Borujerd, în provincia vestică Lorestan, unde au fost otrăviți și elevi, dar nu a oferit alte detalii.