Israelul se confruntă cu unul dintre cele mai mari proteste din istoria sa

Thousands of Israeli protesters rally against Israeli Goverment's judicial overhaul bills in the coastal city of Tel Aviv on March 04, 2023. Protesters confronted with Police and blocked Ayalon highway. Photo by Gili Yaari /Flash90 *** Local Caption *** הפגנה שינויי חקיקה כיכר הבימה פעילי שמאל שינויים במערכת המשפט דמוקרטיה דגל ישראל רפורמה משפטית מהפכה משפטית הפגנת שמאל

Sute de mii de israelieni s-au adunat împotriva planurilor guvernului de revizuire a sistemului judiciar, în ceea ce organizatorii spun că sunt cele mai mari proteste de stradă din istoria țării. Premierul Benjamin Netanyahu spune că schimbările – care ar reduce puterea instanțelor – vor restabili echilibrul între ramurile guvernului.

Opozanții spun că acestea amenință democrația. La unul dintre mitingurile de sâmbătă, liderul opoziției Yair Lapid a declarat că aceasta este cea mai mare criză” a Israelului.

Într-o altă evoluție separată, trupele israeliene au împușcat duminică trei palestinieni înarmați în apropiere de orașul Nablus din Cisiordania, a anunțat armata israeliană. Aceasta a precizat că atacatorii au tras asupra unui post al armatei israeliene. Oficialii palestinieni nu au comentat incidentul. În ultimele luni a avut loc o creștere accentuată a violențelor între palestinieni și Israel.

Sâmbătă, organizatorii protestelor au declarat că până la 500.000 de manifestanți au ieșit pe străzile din Israel, în ceea ce ziarul Haaretz a numit cea mai mare demonstrație din istoria țării”. Aproximativ 200.000 de persoane au venit la Tel Aviv, multe dintre ele purtând steagul național al Israelului.

Tamir Guytsabry, care a mărșăluit în oraș, a declarat pentru Reuters: Nu este o reformă judiciară. Este o revoluție care [face] ca Israelul să treacă la o dictatură totală și vreau ca Israelul să rămână o democrație pentru copiii mei”. Protestatarii l-au aplaudat pe șeful poliției, Amichai Eshed, în timp ce acesta trecea prin miting. Guvernul lui Netanyahu a încercat anterior să îl demită pe comandantul districtului – dar mișcarea a fost blocată de procurorul general al țării.

Sâmbătă, o mulțime record de 50.000 de persoane a mărșăluit în orașul Haifa din nordul țării, în ceea ce a fost a zecea săptămână consecutivă de proteste la nivel național împotriva planurilor guvernului.

Vorbind în orașul Be’er Sheva din sud, Lapid a avertizat că țara se confruntă cu o criză fără precedent. Un val de terorism ne lovește, economia noastră se prăbușește, banii fug din țară. Iranul tocmai a semnat ieri un nou acord cu Arabia Saudită. Dar singurul lucru de care se preocupă acest guvern este zdrobirea democrației israeliene”, a spus el.

Exit mobile version