• Israelul a anunțat închiderea ambasadei sale din Irlanda ca răspuns la susținerea de către Dublin a unei petiții la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care acuză Israelul de genocid.
  • Ministrul israelian de Externe, Gideon Sa’ar, a criticat Irlanda pentru politicile sale anti-Israel și a subliniat că va prioritiza relațiile cu alte țări.
  • Irlanda a respins acuzațiile, reafirmându-și sprijinul pentru drepturile omului și soluția celor două state între Israel și Palestina.

Israelul a anunțat închiderea ambasadei sale din Irlanda, ca reacție la decizia Dublinului de a susține o petiție la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), acuzând Israelul de genocid. Ministrul israelian de Externe, Gideon Sa’ar, a descris această măsură drept un răspuns la „politicile extrem de anti-israeliene” ale Irlandei, referindu-se în special la susținerea de către Irlanda a petiției CIJ din săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Prim-ministrul Irlandei, Simon Harris, a exprimat regret față de decizia Israelului, afirmând pe rețelele de socializare că respinge cu fermitate acuzația că Irlanda ar fi anti-Israel. El a subliniat că Irlanda este „pro-pace, pro-drepturile omului și pro-dreptul internațional” și sprijină soluția celor două state pentru a asigura pacea și securitatea între Israel și Palestina. Harris a adăugat că Irlanda va continua să apere drepturile omului și statul de drept internațional.

Totuși, măsurile luate de Israel nu au fost aplicate și altor țări care au susținut petiția, precum Egiptul, Spania și Mexicul. S-a remarcat, de asemenea, Irlanda pentru recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian și pentru sprijinul acordat acțiunii legale a Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ, acuzând Israelul de genocid. El a afirmat că acțiunile Irlandei se bazează pe delegitimarea Israelului, promovând duble standarde și antisemitism.

Recomandări

SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS
ATENȚIONARE DE VISCOL LA MUNTE
CE SE ALEGE DE SIRIA
ISRAELUL ÎȘI ÎNCHIDE AMBASADA
CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
SALARIUL MEDIU CREȘTE

Ca răspuns, S-a a spus că Israelul își va ajusta abordarea diplomatică, prioritizând relațiile cu țările care îl susțin, incluzând planuri de deschidere a unei noi ambasade în Moldova, care este considerată mai prietenoasă cu Israelul.

Relațiile dintre Israel și Irlanda au fost tensionate de mai mulți ani, în special din cauza poziției Irlandei pro-palestiniene. În noiembrie, Harris a declarat că Irlanda va reține prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu dacă acesta va călători în Irlanda, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu și fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant. CPI i-a acuzat pe cei doi de crime de război, inclusiv înfometarea și crime împotriva umanității.

Închiderea ambasadei urmează și unei declarații a ministrului irlandez de Externe, Micheál Martin, care a confirmat aprobarea guvernului irlandez de a interveni în cazul Africii de Sud la CIJ împotriva Israelului. Martin a subliniat că intervenția Irlandei urmărește să lărgească definiția genocidului în dreptul internațional pentru a asigura o protecție mai bună a civililor în timpul conflictelor.

Citește și