- Oamenii de știință urmăresc cu interes datele oferite de Israel pentru a vedea cât de eficient este vaccinul.
- Coordonatorul programului de vaccinare anti-Covid din Israel a declarat că prima doză de vaccin ar putea fi mai puțin eficientă decât a declarat producătorul acestuia.
- Ministrul Sănătății din Israel a spus despre cuvintele comisarului israelian pentru vaccinare că „au fost scoase din context și, prin urmare, inexacte”.
Oamenii de știință urmăresc cu interes datele furnizate de Israel despre rezultatele vaccinării împotriva Covid-19, pentru a afla cât de eficient este vaccinul atunci când este administrat unei întregi populații, scrie BBC. Israelul este țara care a realizat cea mai rapidă vaccinare din lume, devenind cel mai reprezentativ cobai la nivel mondial în privința vaccinului Pfizer/BioNTech.
Advertisment
Coordonatorul programului de vaccinare anti-Covid din Israel, prof. Nachman Ash, a declarat că prima doză de vaccin ar putea fi mai puțin eficientă decât s-a declarat în rapoartele producătorului. După ce s-au vaccinat, mii de oameni s-au infectat din nou.
Referindu-se la afirmațiile prof. Nachman Ash, Ministrul Sănătății din Israel a spus: „Comentariile comisarului israelian Covid-19 cu privire la efectul primei doze de vaccin au fost scoase din context și, prin urmare, inexacte”.
Recomandări
Prof. Ash a spus că „încă nu a văzut o scădere a numărului de pacienți grav bolnavi”, iar un purtător de cuvânt a spus că era de așteptat ca „impactul deplin protector al vaccinului să se vadă curând”.
Imunologul Danny Altmann de la Imperial College din Londra este însă de părere că este nevoie de cel puțin două săptămâni sau probabil mai multe pentru ca organismul să recunoască materialul genetic al virusului și să ofere un răspuns imun.
În ultimele săptămâni au fost spitalizate persoane care au primit deja prima doză de vaccin. Dar acesta nu este considerat neapărat un semn al ineficienței vaccinului.
Având în vedere timpul necesar creării imunității la cei vaccinați și perioada de incubare a virusului și de dezvoltare a simptomelor la persoanele nevaccinate, se estimează că datele naționale nu vor reflecta impactul vaccinării decât după cel puțin o lună.
Protecție timpurie
Clalit, cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, a comparat datele medicale a 200.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, vaccinate, cu datele tot atâtor persoane nevaccinate. Timp de două săptămâni, după administrarea primei doze, ambele grupuri au fost testate pozitiv la virus în aproximativ același procent. Dar după această perioadă persoanele vaccinate au început să prezinte cu 33% mai puține infecții noi decât celelalte.
Datele actuale urmează în linii mari concluziile studiilor clinice realizate de Pfizer pe câteva zeci de mii de oameni. În aceste studii, rata noilor infecții în grupurile vaccinate și de control a fost diferită tot după două săptămâni. Iar această diferență a fost și mai vizibilă într-o perioadă de 100 de zile de la prima doză.
Israelul a început să vaccineze pe 19 decembrie, ajungând până la sfârșitul anului 2020 la 10% din populația sa, de nouă milioane de oameni. Acum, aproximativ o jumătate de milion de persoane au primit și a doua doză de vaccin.
Prof. Ran Balicher este de părere că un impact asupra pacienților cu forme grave de Covid ar putea fi văzut în Israel în cursul acestei săptămâni.
Marea Britanie, o altă țară care a început mai devreme vaccinarea, a ales să ofere mai întâi o doză de vaccin unui grup mai mare de oameni decât să ofere unui grup mai mic protecția maximă conferită de două doze, considerând că această decizie ar putea duce la salvarea mai multor vieți.
Experți britanici, precum prof. Stephen Evans, susțin că datele oferite până acum de Israel nu aduc suficiente dovezi că metoda adoptată în Regatul Unit ar fi una greșită.
Partenerii noștri