• Italia devine prima țară europeană care blochează un export de vaccinuri anti-COVID-19
  • Italia a blocat un transport de 250.000 de doze produse de AstraZeneca
  • Dozele trebuiau să ajungă în Australia

Italia devine prima țară europeană care blochează un export de vaccinuri anti-COVID-19. Este vorba despre un transport de 250.000 de doze produse de AstraZeneca în Italia, care ar fi trebuit să ajungă în Australia.

Transportul a fost blocat pe motiv că AstraZeneca nu și-a achitat încă toate datoriile față de Uniunea Europeană. Compania a anunțat deja că nu va reuși să livreze decât 40% din volumul de vaccinuri achiziționat de UE, firma invocând probleme de producție. Italia devine, astfel, primul stat european care pune în practică această reglementare.

„Italia a luat această decizie pe baza unei noi reglementări la nivel european aceea de a monitoriza și, în situații excepționale, să interzică unele exporturi de vaccinuri atunci când situația o cere, când companiile nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale față de Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul Cristian Bușoi la Aleph news.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

„Australia a intervenit, pe lângă Comisia Europeană, cu cererea de a revizui această situație. Momentan, transportul este oprit”, a adăugat europarlamentarul.

Cristian Bușoi spune că aceste doze ar trebui redistribuite în interiorul Uniunii Europene. Redistribuirea se face proporțional cu numărul de doze comandat de fiecare stat membru. De asemenea, europarlamentarul este de părere că astfel de situații pot naște conflicte la nivel înalt.

„Poate deschide calea unor disfuncționalități și dispute la nivel internațional.”

Cristian Bușoi crede că vaccinurile CureVac și Johnson & Johnson vor primi aprobarea din parta organelor de reglementare din UE în cursul lunii martie. Cât despre Sanofi, el spune că va fi aprobat mai târziu.