• Parlamentul Republicii Moldova a votat un proiect de lege prin care se dorește reducerea atribuțiilor noului președinte
  • Iulian Chifu: Un set de legi oribile și neconstituționale în mare măsură și care au trecut fără respectarea procedurilor
  • Iulian Chifu: S-a votat în egală măsură legea de rerusificarea Republicii Moldova

Apele sunt tulburi în Republica Moldova. Sub influența lui Igor Dodon, Parlamentul a votat un proiect de lege prin care se dorește reducerea atribuțiilor noului președinte, chiar cu câteva zile înainte ca Maia Sandu șă-ți preia atribuțiile. Socialiștii transferă, astfel, Serviciul de Informatii și Securitate în subordinea Parlamentului.

Iulian Chifu, analist de politică externă: „Și anterior era în subordinea lui Igor Dodon. El mută ca și cum ar fi o jucărie, însă ieri a fost o zi neagră în Parlamentul Republicii Moldova și din alte motive. Acolo s-au adoptat în mod ilegal și fără respectarea procedurilor un număr foarte mare de legi.”

„De la bugetul de stat, care are puncte cu destinație pentru cumpărarea diferiților parlamentari, până la legea de federalizare. Este o lege pentru Găgăuzia, care spune că aceasta are drept de veto pentru orice lege care o interesează în Parlamentul de la Chișinău.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„S-a votat în egală măsură legea de rerusificarea Republicii Moldova. Limba rusă devine limbă de comunicare interetnică. Are un statut special.
Au fost diminuate în programele audiovizuale programele în limba română și au fost reintroduse știrile și comentariile din presa rusă. Practic, iar este cedat spațiul public către Federația Rusă. Deci, un set de legi oribile și neconstituționale în mare măsură și care au trecut fără respectarea procedurilor. De altfel, ele au și fost atacate la Curtea Constituțională.”

Sute de oameni au protestat ieri alături de președintele ales Maia Sandu.

Iulian Chifu, analist de politică externă: „Au fost în stradă cu Maia Sandu pentru a face presiune, câteva sute de oameni. Duminică este convocat un mare miting în Piața Marii Adunări Naționale de către președintele ales, Maia Sandu. E de așteptat o intervenție a forțelor de ordine din motive de coronavirus și din motive că acea piață a fost arvunită de Igor Dodon și veteranii din Afganistan.”

„Pentru toată această perioadă a fost luată de la primărie. De la 8 dimineața până la 9 seara, deci se prezumă că un astfel de miting nu ar putea avea loc. Dar tensiunile sunt enorme, pentru că într-adevăr, votul de acum trei săptămâni a arătat într-un fel, iar ceea ce se întâmplă în Parlament este că o persoană particulară, pentru că Igor Dodon, după 24 decembrie este o persoană particulară, care vrea să conducă republia Moldova prin intermediul Parlamentului, cumpărat la bucată cu bani din bugetul de stat.”

„În mod normal votul câștigă. Ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu, Igor Dodon pleacă acasă și majoritatea formată în jurul lui sa se va destrăma.”