• Klaus Iohannis: Am avut două discuții cu Joe Biden la summitul NATO
  • Klaus Iohannis: Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu scutul antirachetă
  • Biden și Putin se întâlnesc miercuri, la Geneva
  • Iulian Chifu: Rachetele strategice nu zboară peste România

Spune-mi lângă cine stai, ca să-ţi spun cât de important eşti. Preşedintele Iohannis a stat în dreapta lui Biden la fotografia de grup de la summitul NATO de la Bruxelles. În stânga lui Biden – preşedintele Poloniei, Andrej Duda. Un mesaj că regiunea e foarte importantă pentru NATO, în contextul acțiunilor Rusiei. America ne linişteşte: dacă vă atacă Rusia, vă apărăm.

„Am avut două discuții scurte cu președintele Biden. Am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un parteneriat strategic foarte solid, și că avem întreaga atenție a parteneriatului strategic, Statele Unite ale Americii pentru flancul estic. Președintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit și foarte mult pentru a sprijini România și Polonia. L-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuăm discuţia foarte bună”, a spus Klaus Iohannis.

Angajamentul lui Biden vine după ce Vladimir Putin a amintit din nou că e nemulțumit de scutul antirachetă din România și Polonia. „Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni”, spune Klaus Iohannis.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Polonia şi România au devenit membri ai NATO. Americanii s-au înţeles rapid cu ei să instaleze acolo sisteme antirachetă. Dar lansatoarele de rachete pot fi utilizate în scop ofensiv. Rachetele pot ajunge în centrul Rusiei într-un timp foarte scurt, în 15 minute. 15 minute până la Moscova”, a spus Vladimir Putin.

„Acest scut e de multe ori adus în discuție de Rusia. Este unul pur defensiv, inclusiv cel de la noi, de la Deveselu. Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni, însă vom apăra statele, națiunile noastre”, a adăugat Klaus Iohannis.

Iulian Chifu: „Teza conform căreia scutul antirachetă din România poate avea scop ofensiv este un fake news”

„Această teză este un fake news și este imparțită în două: pe de o parte se spune «ne amenință scutul antirachetă», deși el este pur defensiv (…), pe de altă parte, se spune «noi avem tehnologia cu care ocolim orice scut antirachetă». Referirea se face și la rachetele hipersonice și alte tipuri de rachete care ar zbura la înălțime variabilă. În ambele cazuri sunt probleme majore. În primul rând, rachetele strategice nu zboară peste România ca să se ducă către Satele Unite. În al doilea rând, rachetele de la Deveselu și din Polonia nu au capacitatea să intercepteze rachetele balistice. Ele pot doar intercepta rachete cu rază medie”, a explicat la Aleph News Iulian Chifu, analist de politică externă.