• Japonia a declarat vineri o stare de urgenţă „scurtă şi puternică”
  • Decizia vine în contextul în care pandemia le dă bătăi de cap oficialilor, cu doar trei luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo
  • Cu toate acestea, guvernul japonez insistă ca Jocurile Olimpice să aibă loc

Japonia a declarat vineri o stare de urgenţă „scurtă şi puternică”, relatează Reuters. Vizate sunt Tokyo, Osaka şi alte trei prefecturi.

Decizia vine în contextul în care pandemia le dă bătăi de cap oficialilor, cu doar trei luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Starea de urgenţă va fi în vigoare de pe 25 aprilie până pe 11 mai, perioadă în care guvernul va închide restaurantele, barurile şi sălile de karaoke care vând alcool. Ministrul Economiei Yasutoshi Nishimura a mai adăugat că evenimentele sportive se vor desfăşura fără spectatori în această perioadă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Avem nevoie de măsuri puternice, scurte şi concentrate”, a declarat Nishimura, care le-a cerut oamenilor să rămână în case.

Totodată, magazinele, cinematografele şi alte facilităţi comerciale mai mari de 1.000 de metri pătraţi vor fi închise, iar companiile sunt rugate să le permită angajaţilor să lucreze de acasă. Şcolile vor rămâne deschise.

Va fi a treia oară când Japonia intră în lockdown, iar acesta va acoperi aproape un sfert de populaţie şi va reprezenta o lovitură uriaşă pentru turism, pentru că va include şi „Săptămâna de Aur”, o perioadă în care au loc mai multe sărbători tradiţionale japoneze.

Chiar dacă Japonia stă mai bine faţă de alte ţări cu o economie asemănătoare, în total au fost înregistrate 550.000 de cazuri de Covid şi 9.761 de decese, numărul ridicat de cazuri din ultima perioadă a tras un semnal de alarmă. În Japonia există temeri cu privire la varianta mutant de Covid, dar şi cu privire la numărul limitat de personal medical, lipsa de paturi de la terapie intensivă şi modul în care progresează campania de vaccinare.

Cu toate acestea, guvernul japonez insistă ca Jocurile Olimpice, care au fost deja amânate cu un an, să aibă loc.