• Până în prezent nu au fost raportate pagube sau răniți.
  • Autoritățile au avertizat cu privire la potențialul de cădere de roci vulcanice pe o rază de 3 km de crater și posibila curgere de lavă, cenușă și gaze arzătoare pe o rază de 2 km.
  • Sakurajima de pe principala insulă sudică Kyushu este unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia și a erupt în mod repetat.

Zeci de persoane au fost evacuate din două orașe de pe principala insulă sudică a Japoniei, Kyushu, unde un vulcan a aruncat cenușă și roci mari pe cerul nopții. Roci mari au căzut până la 2,5 kilometri de la vulcanul Sakurajima, duminică seară, în prefectura Kagoshima din sudul țării.

Imaginile difuzate de televiziunea publică japoneză NHK au arătat flăcări portocalii care pâlpâiau în apropierea craterului și un fum întunecat cu cenușă care se ridica deasupra vârfului muntelui. Agenția meteorologică japoneză a ridicat alerta de erupție la cel mai înalt nivel, cinci, și a sfătuit 51 de locuitori din două orașe aflate în fața vulcanului să își părăsească locuințele.

Până luni dimineață, 33 dintre ei și-au părăsit locuințele pentru a se duce la un centru de îngrijire într-o parte mai sigură a regiunii, potrivit orașului Kagoshima. NHK a precizat că este posibil ca și alte persoane supuse evacuării să fi fost evacuate în alte locații.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Vom pune viețile oamenilor pe primul loc și vom face tot posibilul pentru a evalua situația și a răspunde la orice urgență, a declarat reporterilor secretarul șef adjunct al cabinetului Yoshihiko Isozaki. El a cerut locuitorilor să fie foarte atenți la actualizările venite din partea autorităților locale pentru a-și proteja viețile.

Până în prezent nu au fost raportate pagube sau răniți. Craterul vulcanului a fost întunecat de vremea rea luni dimineață. JMA a avertizat cu privire la potențialul de cădere de roci vulcanice pe o rază de 3 km de crater și posibila curgere de lavă, cenușă și gaze arzătoare pe o rază de 2 km.

Șansele unor erupții violente mai explozive au fost scăzute, dar locuitorii trebuie să fie atenți la căderile de pietre, alunecările de teren și fluxul piroclastic, a declarat Tsuyoshi Nakatsuji, un oficial JMA responsabil cu supravegherea vulcanilor. De asemenea, el a sfătuit locuitorii să închidă perdelele și să stea departe de ferestre, care s-ar putea sparge de forța unei erupții.

Sakurajima de pe principala insulă sudică Kyushu este unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia și a erupt în mod repetat. A fost o insulă, dar a devenit o peninsulă în urma unei erupții din 1914 care a ucis 58 de persoane.