• Coreea de Nord a avut mai multe teste ICBM eșuate în acest an, potrivit oficialilor sud-coreeni și americani.
  • În ciuda unui avertisment inițial al guvernului potrivit căruia o rachetă a survolat Japonia, Tokyo a declarat ulterior că acest lucru era incorect.
  • Statele Unite au condamnat lansarea ICBM de către Coreea de Nord, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Coreea de Nord a lansat joi mai multe rachete balistice, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) eșuată, care a declanșat o alertă pentru locuitorii din unele zone din centrul și nordul Japoniei pentru a se adăposti. În ciuda unui avertisment inițial al guvernului potrivit căruia o rachetă a survolat Japonia, Tokyo a declarat ulterior că acest lucru era incorect.

Oficialii din Coreea de Sud și Japonia au declarat că este posibil ca racheta să fi fost o ICBM, care sunt armele cu cea mai mare rază de acțiune ale Coreei de Nord și sunt concepute pentru a transporta un focos nuclear până în cealaltă parte a planetei. Oficialii sud-coreeni cred că ICBM-ul a eșuat în zbor, a relatat agenția de știri Yonhap, fără a da detalii. Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme posibila defecțiune.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că guvernul a pierdut urma rachetei deasupra Mării Japoniei, ceea ce l-a determinat să corecteze anunțul său potrivit căruia aceasta a zburat deasupra Japoniei. Viceamiralul în retragere și fost comandant al flotei Forțelor Maritime de Autoapărare a Japoniei, Yoji Koda, a declarat că pierderea urmăririi radar a proiectilului a indicat un eșec al lansării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Înseamnă că la un moment dat, pe traiectoria de zbor, a existat o problemă pentru rachetă și aceasta s-a desprins efectiv”, a declarat el. Deși focosul s-a prăbușit în marea dintre peninsula coreeană și Japonia, este posibil ca resturile, care s-ar fi deplasat cu viteză mare, să fi trecut în continuare deasupra Japoniei, a adăugat Koda.

Coreea de Nord a avut mai multe teste ICBM eșuate în acest an, potrivit oficialilor sud-coreeni și americani. Statele Unite au condamnat lansarea ICBM de către Coreea de Nord, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație. Această lansare este o încălcare clară a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el. De asemenea, aceasta demonstrează amenințarea reprezentată de programele ilegale ale Coreei de Nord privind armele de distrugere în masă și rachetele balistice, a adăugat Price.