Japonia avertizează locuitorii să se adăpostească după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri cu un răspuns „neegalat” de amploare dacă Coreea de Nord va efectua un al şaptelea test cu bombă nucleară.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri cu un răspuns „neegalat” de amploare dacă Coreea de Nord va efectua un al şaptelea test cu bombă nucleară.

Coreea de Nord a lansat joi mai multe rachete balistice, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) eșuată, care a declanșat o alertă pentru locuitorii din unele zone din centrul și nordul Japoniei pentru a se adăposti. În ciuda unui avertisment inițial al guvernului potrivit căruia o rachetă a survolat Japonia, Tokyo a declarat ulterior că acest lucru era incorect.

Oficialii din Coreea de Sud și Japonia au declarat că este posibil ca racheta să fi fost o ICBM, care sunt armele cu cea mai mare rază de acțiune ale Coreei de Nord și sunt concepute pentru a transporta un focos nuclear până în cealaltă parte a planetei. Oficialii sud-coreeni cred că ICBM-ul a eșuat în zbor, a relatat agenția de știri Yonhap, fără a da detalii. Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme posibila defecțiune.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că guvernul a pierdut urma rachetei deasupra Mării Japoniei, ceea ce l-a determinat să corecteze anunțul său potrivit căruia aceasta a zburat deasupra Japoniei. Viceamiralul în retragere și fost comandant al flotei Forțelor Maritime de Autoapărare a Japoniei, Yoji Koda, a declarat că pierderea urmăririi radar a proiectilului a indicat un eșec al lansării.

Înseamnă că la un moment dat, pe traiectoria de zbor, a existat o problemă pentru rachetă și aceasta s-a desprins efectiv”, a declarat el. Deși focosul s-a prăbușit în marea dintre peninsula coreeană și Japonia, este posibil ca resturile, care s-ar fi deplasat cu viteză mare, să fi trecut în continuare deasupra Japoniei, a adăugat Koda.

Coreea de Nord a avut mai multe teste ICBM eșuate în acest an, potrivit oficialilor sud-coreeni și americani. Statele Unite au condamnat lansarea ICBM de către Coreea de Nord, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație. Această lansare este o încălcare clară a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el. De asemenea, aceasta demonstrează amenințarea reprezentată de programele ilegale ale Coreei de Nord privind armele de distrugere în masă și rachetele balistice, a adăugat Price.

Exit mobile version