• SUA şi Japonia vor desfăşura exerciţii militare majore în apropiere de Taiwan.
  • Aproximativ 36.000 de militari, 30 de nave şi 370 de aeronave din cadrul forţelor japoneze şi ale armatei americane vor participa la exerciţiu.
  • Locaţiile antrenamentelor includ insulele din sud-vestul Japoniei, inclusiv Tokunoshima, care este mai aproape de Taipei decât de Tokyo.

Japonia şi Statele Unite vor desfăşura un exerciţiu militar comun începând cu 10 noiembrie, a anunţat vineri Ministerul japonez al Apărării, în condiţiile în care ţările din regiune şi nu numai sunt din ce în ce mai îngrijorate de puterea militară şi de asertivitatea tot mai mare a Chinei.

Exerciţiul, denumit Keen Sword, are loc o dată la doi ani în jurul Japoniei. Aproximativ 36.000 de militari, 30 de nave şi 370 de aeronave din cadrul forţelor japoneze şi ale armatei americane vor participa la exerciţiul din acest an, care se va desfăşura până la 19 noiembrie.

„Prin demonstrarea voinţei puternice şi a coordonării Japoniei şi a Statelor Unite, ne propunem să contribuim la apărarea Japoniei şi la asigurarea păcii şi siguranţei în regiune” , a declarat ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, reporterilor, scrie agenţia Reuters.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Pe lângă cei doi aliaţi din Pacific, Canada va trimite două nave, în timp ce Australia şi Marea Britanie vor trimite fiecare câte o navă de război la exerciţiu, a precizat ministerul.

Locaţiile antrenamentelor includ insulele din sud-vestul Japoniei, inclusiv Tokunoshima, care este mai aproape de Taipei decât de Tokyo.

La o reuniune a Partidului Comunist care a început duminică, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut accelerarea planurilor Chinei de a construi o armată de clasă mondială şi a declarat că ţara sa nu va renunţa niciodată la dreptul de a folosi forţa pentru a rezolva problema Taiwanului.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, în timp ce guvernul taiwanez se opune cu fermitate revendicărilor de suveranitate ale Chinei şi afirmă că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei pot decide viitorul Taiwanului.