Jens Stoltenberg cere ca rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO să fie luate în considerare de alianță

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO
  • Washingtonul a reacționat, la rândul său, la aceste declarații și a transmis că „încearcă să înțeleagă poziția Turciei”. 
  • Finlanda şi Suedia şi-au anunţat recent candidaturile pentru aderarea la NATO, în contextul în care invazia Rusiei din Ucraina a amplificat îngrijorările privind securitatea.
  • Pentru unii analişti, Turcia ar putea căuta să profite de un avantaj tactic pentru a obţine o contrapartidă de la membrii Alianţei.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune că alianța trebuie să ia în considerare opoziția Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea. Suntem uniţi în acest moment istoric”, a scris Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu. Mesajul secretarului general al NATO vine după ce, în weekend, acesta a spus că este „încrezător” că Turcia nu va amâna luarea unei decizii privind admiterea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

Cele două țări au anunţat recent că vor candida pentru aderarea la NATO, în contextul în care invazia Rusiei din Ucraina Washingtonul a reacționat, la rândul său, la aceste declarații și a transmis că „încearcă să înțeleagă poziția Turciei”. a amplificat îngrijorările privind securitatea. Turcia a transmis că va fi de acord cu aderarea celor două ţări numai în anumite condiţii.

Luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat posibilitatea ca Finlanda şi Suedia să intre în Alianţa Nord-Atlantică, spunând că nu poate fi de acord cu aderarea unor ţări care au impus sancţiuni Turciei. De asemenea, el susține că ambele ţări sprijină „organizaţii teroriste”, printre care numărându-se Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care este interzis în Turcia, şi miliţiile kurde YPG din Siria.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO care a avut loc duminică la Berlin, Cavusoglu a criticat unele state membre pentru că restricţionează exporturile de arme către Turcia din cauza luptei sale împotriva acestor grupări. Pe parcursul săptămânii trecute, președintele Erdogan a afirmat că cele două state sunt case de oaspeţi pentru organizaţii teroriste.