• La un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru AFP cum a devenit sigur că ofensiva va fi lansată pe 24 februarie 2022.
  • ,,În jurul orei 4 dimineața, am fost sunat. Mi s-a spus scurt: sunt aici, ceea ce însemna că invazia începuse. Nu a fost o surpriză pentru noi, pentru că ne așteptam la asta.
  • „NATO va căuta întotdeauna o relație mai bună. Dar cu comportamentul actual al regimului rus, nu există nicio cale” , a mai spus el.

La un an după ce Rusia și-a început invazia în Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a povestit pentru AFP cum a devenit sigur că ofensiva va fi lansată pe 24 februarie 2022.

,,M-am dus la culcare. Dar a fost o noapte foarte scurtă, pentru că știam că la un moment dat, în câteva ore, cineva mă va trezi și exact asta s-a întâmplat” , a declarat el pentru AFP într-un interviu acordat cu o săptămână înainte de prima aniversare” a începerii războiului lansat de Vladimir Putin, conform La Libre.

În ciuda avertismentelor NATO

,,În jurul orei 4 dimineața, am fost sunat de șeful meu de personal. Mi-a spus scurt: sunt aici, ceea ce însemna că invazia începuse. Nu a fost o surpriză pentru noi, pentru că ne așteptam la asta.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Mulți lideri mondiali au ignorat avertismentele NATO și au sperat până la sfârșit că Moscova nu va risca un atac total. Dar pentru șeful NATO, nu a existat nicio îndoială că Putin era gata să acționeze.

Spre o confruntare îndelungată cu Rusia

NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare în relația cu Rusia, deoarece Vladimir Putin nu manifestă nicio dorință de pace, a avertizat el.

Președintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă în care își poate controla vecinii, în care poate decide ce pot face țările” , a deplâns Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani. Trebuie să fim pregătiți pe termen lung. Acest lucru poate dura mulți, mulți ani” , a spus el.

„NATO va căuta întotdeauna o relație mai bună. Dar cu comportamentul actual al regimului (rus), nu există nicio cale”, a mai spus el.