• Joe Biden a comutat sentințele a aproape 1.500 de persoane și a grațiat 39 de americani condamnați pentru infracțiuni non-violente.
  • Casa Albă a declarat că actul de clemență este destinat să ajute la reunirea familiilor și reintegrarea persoanelor în societate.
  • Actul de clemență al lui Biden ridică numărul total de grațieri și comutări la aproape 1.700 în timpul mandatului său.
  • Obama a acordat mai multe clemențe în timpul celor două mandate, iar Trump a grațiat doar 144 de persoane.

Joe Biden a efectuat cel mai mare act de clemență prezidențială într-o singură zi din istoria modernă a SUA, comutând sentințele a aproape 1.500 de persoane și grațiind 39 de americani condamnați pentru infracțiuni fără violență, conform The Guardian.

Un record prezidențial

Într-o declarație emisă joi, Casa Albă a afirmat că actul de clemență de amploare al lui Biden a fost conceput pentru „a ajuta la reunirea familiilor, la consolidarea comunităților și la reintegrarea persoanelor în societate”.

Cele aproape 1.500 de comutări ordonate de președinte se referă toate la persoane care au fost eliberate din închisori și plasate la domiciliu în timpul pandemiei Covid. Mii de deținuți au fost eliberați la domiciliu ca măsură de urgență în temeiul Legii Cares pentru a preveni răspândirea rapidă a coronavirusului prin închisorile federale.

Recomandări

CINE A FURAT TEZAURUL?
CE ȚĂRI SUNT CONDUSE DE FEMEI?
CEASURILE DETECTEAZĂ PROBLEMELE
CINE A FURAT TEZAURUL?
DE C(IN)E DEPINDE PACEA?
ORBÀN DĂ ÎNAPOI

Fiecare persoană inclusă în noile comutări își ispășea pedeapsa la domiciliu de cel puțin un an și a demonstrat că s-a reunit cu familiile sale și s-a angajat să se reabiliteze, a precizat Casa Albă.

Acești beneficiari ai comutărilor s-au reintegrat cu succes în familiile și comunitățile lor și au demonstrat că merită o a doua șansă”, au continuat aceștia.

Grațierile lui Biden, Obama și Trump

În cadrul grațierii, cei aproape 1.500 de americani își vor păstra condamnările, dar pedepsele le vor fi reduse. Cele 39 de persoane grațiate de Biden și-au văzut verdictele de vinovăție șterse în totalitate.

Casa Albă a declarat că toate cele 39 de persoane au fost condamnate pentru infracțiuni non-violente, inclusiv infracțiuni legate de droguri. Printre acestea se numără o femeie care a condus echipe de intervenție de urgență în timpul dezastrelor naturale; un diacon de biserică care a lucrat ca consilier pentru dependență și tineret; un doctorand în bioștiințe moleculare; și un veteran militar decorat.

În calitate de președinte, am marele privilegiu de a acorda clemență persoanelor care au dat dovadă de remușcări și reabilitare, de a reda americanilor șansa de a participa la viața de zi cu zi și de a contribui la comunitățile lor și de a lua măsuri pentru a elimina disparitățile în ceea ce privește condamnarea infractorilor nonviolenți, în special a celor condamnați pentru infracțiuni legate de droguri”, a declarat Biden.

Actul radical de clemență ridică la aproape 1.700 numărul de grațieri și comutări ordonate de Biden în timpul mandatului său prezidențial de patru ani. Această cifră se situează la nivelul lui Barack Obama, care a acordat clemență – în principal sub formă de comutări – unui număr de 1.927 de persoane în timpul celor două mandate ale sale.

Obama își poate asuma meritul de a fi efectuat al doilea cel mai mare act de clemență dintr-o singură zi, după ce a comutat pedepsele a 330 de deținuți federali condamnați pentru infracțiuni legate de droguri ca unul dintre ultimele sale acte în funcție în 2017.

În prima sa președinție, Donald Trump a grațiat doar 144 de persoane și a comutat pedepsele a 94. Dar multe dintre aceste acte au fost extrem de controversate, inclusiv grațieri pentru membri ai familiei sale extinse, cum ar fi Charles Kushner, tatăl ginerelui lui Trump, Jared Kushner, care a fost acum chemat să devină ambasador al SUA în Franța, și consilieri apropiați, cum ar fi Steve Bannon.

Președintele ales a promis, de asemenea, să grațieze mulți dintre cei condamnați pentru infracțiuni legate de asaltul violent al Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021.

Citește și