• Administraţia Biden analizează situaţia trupelor prezente în teatrele de operaţiuni
  • Biden a îngheţat deplasarea trupelor din Germania pentru o ”analiză minuţioasă”
  • SUA analizează şi situaţia prezenţei militare în Irak, Siria şi Afganistan
  • România are 700 de militari în Afganistan

Preşedintele Biden lucrează la o nouă politică de apărare a Statelor Unite. Şi pentru asta a pus pe pauză proiecte începute de Trump. Înclusiv retragerile de trupe din Germania, Irak şi Siria, dar şi Afganistan, unde şi România are 700 de militari. Urmează o ”analiză foarte minuţioasă”, anunţă Secretarul Apărării. Apoi, se vor întoarce la masa de lucru, pentru decizii.

Donald Trump era, în esenţă, un businessman şi a luat decizia de deplasare a trupelor din Germania, mai spre graniţa de est a Europei şi din raţiuni financiare. Germania nu era tocmai un contributor fidelmal NATO. Ce urmăreşte noua administraţie de la Casa Albă, îţi spune analistul Florin Jipa.

Florin Jipa, analist militar: ”Se evaluează şi urmează să se ia decizii pentru toate dosarele grele. În primul rând, geostrategic. Frontul s-a mutat de la Germania, unde era în timpul Războiului Rece, către Ţările Baltice, Polonia, România şi Burgaria. Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a fost mult mai tranşant şi a spus că retragerea depinde foarte mult de refuzul Germaniei de a aloca bani suficienţi, 2% din PIB pentru apărare.”

Recomandări

HAI LA ORA DE JAZZ!
INVERSĂM ROLURILE DE GEN
UNDE MERGI AZI?
INFLUENȚE ÎN TECH
A.I. DETECTEAZĂ CANCERUL
A.I. ÎȚI IA JOBUL

Joe Biden va anunţa în curând politicile externe şi de apărare. Şi este foarte încrezător în viitorul Americii, după cum chiar el a spus-o. Părerea lui Florin Jipa este că noua administraţie nu va schimba totul peste noapte. Planul lui Trump era să retragă 12.000 de militari din Germania, adică o treime din efectivele din ţară. În timp ce jumătate s-ar fi întors acasă, cealaltă jumătate ar fi fost detaşată în alte state europene.

Joe Biden: ”Nu am fost niciodată mai optimist în ceea ce priveşte viitorul Americii, decât sunt astăzi.”

Florin Jipa, analist militar: ”Biden a spus de la început că el vine să repare şi să vindece ce s-a întâmplat în administraţia cealaltă. Nu au spus că renunţă la retragere, deoarece vor să vină, bănuiesc, cu o strategie. Una dintre primele discuţii avute de către preşedintele Biden a fost cu cancelarul Merkel şi au discutat despre relansarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Germania. ”