• La un an de la masacrul din Buffalo, Biden îndeamnă Congresul să „facă mai mult” în privința armelor de foc.
  • Biden a declarat că își folosește autoritatea executivă pentru a stimula sau consolida în alt mod măsurile existente de control al armelor de foc.
  • Președintele democrat a declarat că majoritatea americanilor doresc „acțiuni de bun simț” în ceea ce privește violența armelor de foc.

Președintele SUA, Joe Biden, a folosit duminică prima aniversare a unui atac în masă cu focuri de armă cu motivație rasială pentru a sublinia măsurile pe care le ia pentru a reduce violența armată, repetând în același timp cererea sa ca Congresul „să facă mai mult” pentru a salva vieți, scrie France24.

Biden, care a scris în ziarul USA Today, a cerut americanilor să „profite de acest moment” și să stimuleze Congresul să acționeze și a declarat că își folosește autoritatea executivă pentru a stimula sau consolida în alt mod măsurile existente de control al armelor de foc, inclusiv cele care au fost adoptate printr-o lege istorică în iunie anul trecut. „Fac tot ce pot pentru a reduce violența armată, dar Congresul trebuie să facă mai mult”, a spus Biden.

El a spus că Congresul trebuie să acționeze prin „interzicerea armelor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, cerând proprietarilor de arme să își depoziteze în siguranță armele de foc, cerând verificarea antecedentelor pentru toate vânzările de arme și abrogând imunitatea producătorilor de arme de foc față de răspundere”.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL
CE PROGRAM ARE MUSK
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI

O interdicție federală a armelor de asalt – precum cea pe care Biden a contribuit la adoptarea în calitate de senator, dar care a expirat în 2004 – este extrem de puțin probabilă în Congresul divizat de astăzi, unde republicanii se opun în proporție covârșitoare unor astfel de măsuri.

Președintele democrat a declarat că majoritatea americanilor doresc „acțiuni de bun simț” în ceea ce privește violența cu armelor de foc, dar „prea mulți republicani din Congres fac licitația producătorilor de arme în locul alegătorilor lor”.

Ce inițiative propune administrația Biden

Casa Albă a descris, într-o fișă informativă însoțitoare, mai multe inițiative ale administrației Biden care vizează reducerea violenței cu arme de foc.

Printre acestea se numără îmbunătățirea verificărilor de fond pentru achiziționarea de arme, în special de către persoanele sub 21 de ani; adăugarea statutului de relație de întâlnire în cazurile de abuz domestic pentru a ajuta la păstrarea armelor din mâinile agresorilor; creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește siguranța în școli; și creșterea numărului de urmăriri penale privind traficul de arme de foc și achiziționarea de arme pentru persoanele cărora li s-a interzis să cumpere o armă.

Atacul din Buffalo

Zece americani de culoare au fost uciși la 14 mai 2022, într-o băcănie din Buffalo, New York, de un bărbat înarmat care s-a autodeclarat adept al supremației albilor.

Au urmat mai multe împușcături în masă, inclusiv un raid școlar 10 zile mai târziu în Uvalde, Texas, unde 19 copii și doi profesori au fost uciși de un adolescent înarmat cu o pușcă de asalt.

Primarul din Buffalo, Byron Brown, a declarat că legea de anul trecut, cea mai importantă legislație de reglementare a armelor de foc din 1994 încoace, a fost un început bun, dar „nu este suficientă” pentru a reduce substanțial violența armată.

Legiuitorii americani „și-au băgat capul în nisip și sunt mai sensibili la nevoile producătorilor de arme… care fac profit și mai puțin interesați de viețile cetățenilor americani”, a declarat Brown duminică pentru CNN.

Peste 215 împușcături în masă în SUA au avut loc în acest an, potrivit organizației non-guvernamentale Gun Violence Archive.

Citește și