Joe Biden: Aproape jumătate dintre liderii lumii mi-au cerut vaccinuri anti-COVID-19. Vom încerca să-i ajutăm

Joe Biden Sursa foto: Profimedia
  • Joe Biden spune că aproape jumătate dintre liderii lumii i-au cerut ajutorul în lupta contra coronavirusului
  • Președintele SUA a precizat că va încerca să trimită mai multe vaccinuri
  • Deocamdată va furniza 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către țări terțe

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că aproape jumătate dintre liderii lumii i-au cerut vaccinuri anti-COVID-19, relatează Le Figaro. Biden a afirmat că își menține promisiunea de a ajuta celelalte state, însă a rămas evaziv asupra datelor.

„Toate țările lumii se uită la noi”, a explicat Joe Biden în timpul unei discuții cu guvernatorii statelor în legătură cu bilanțul vaccinării din SUA. „40% dintre liderii planetei mă întreabă dacă îi putem ajuta”, a continuat el. „Vom încerca”, a adăugat Biden, fără a furniza cifre sau un calendar, însă a insistat asupra dorinței sale de a acorda prioritate americanilor.

„Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri”, a spus președintele SUA. Joe Biden a reamintit că Statele Unite au promis, deocamdată, să furnizeze 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către țări terțe.

Mai mulți șefi de stat sau de guvern și-au exprimat frustrarea față de atitudinea Washingtonului cu privire la această problemă. Cancelarul german Angela Merkel a cerut „un schimb liber de elemente din compoziția vaccinurilor” și „o deschidere a pieței vaccinurilor”.

Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, la rândul său a cerut Statelor Unite să „pună capăt interdicțiilor de export, nu numai a vaccinurilor, ci și a componentelor din compoziția vaccinurilor, care împiedică producția”.