• Joe Biden spune că aproape jumătate dintre liderii lumii i-au cerut ajutorul în lupta contra coronavirusului
  • Președintele SUA a precizat că va încerca să trimită mai multe vaccinuri
  • Deocamdată va furniza 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către țări terțe

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că aproape jumătate dintre liderii lumii i-au cerut vaccinuri anti-COVID-19, relatează Le Figaro. Biden a afirmat că își menține promisiunea de a ajuta celelalte state, însă a rămas evaziv asupra datelor.

„Toate țările lumii se uită la noi”, a explicat Joe Biden în timpul unei discuții cu guvernatorii statelor în legătură cu bilanțul vaccinării din SUA. „40% dintre liderii planetei mă întreabă dacă îi putem ajuta”, a continuat el. „Vom încerca”, a adăugat Biden, fără a furniza cifre sau un calendar, însă a insistat asupra dorinței sale de a acorda prioritate americanilor.

„Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri”, a spus președintele SUA. Joe Biden a reamintit că Statele Unite au promis, deocamdată, să furnizeze 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către țări terțe.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Mai mulți șefi de stat sau de guvern și-au exprimat frustrarea față de atitudinea Washingtonului cu privire la această problemă. Cancelarul german Angela Merkel a cerut „un schimb liber de elemente din compoziția vaccinurilor” și „o deschidere a pieței vaccinurilor”.

Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, la rândul său a cerut Statelor Unite să „pună capăt interdicțiilor de export, nu numai a vaccinurilor, ci și a componentelor din compoziția vaccinurilor, care împiedică producția”.