• Cei patru lideri ai cvadruplei au încheiat summitul de astăzi cu o declarație comună în care și-au promis angajamentul ferm față de un pact Indo-Pacific liber și deschis, care să fie incluziv și rezistent.
  • Liderii au discutat, de asemenea, despre răspunsurile lor la războiul și criza umanitară în curs de desfășurare din Ucraina.
  • Prima întâlnire a președintelui american Joe Biden cu noul său omolog australian s-a axat în parte pe războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Preşedintele Biden a participat marţi, la Tokyo, la summitul Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), un grup din care fac parte Statele Unite, India, Japonia şi Australia. Liderul SUA a condamnat vehement invazia militară rusă în Ucraina.

„Aceasta este mai mult decât o problemă europeană. Este o problemă mondială”, a afirmat Joseph Biden, citat de agenţia The Associated Press.

„Parcurgem o perioadă întunecată a istoriei noastre comune. Războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a generat o catastrofă umanitară şi au fost omorâţi civili nevinovaţi pe străzi, fiind deplasaţi milioane de refugiaţi atât în interiorul ţării, cât şi în străinătate”, a adăugat Joseph Biden.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

„Lumea trebuie să abordeze această situaţie şi exact asta facem”, a subliniat Biden.

„Nu putem permite repetarea unui astfel de conflict în regiunea Indo-Pacifică”, a afirmat, la rândul său, premierul Japoniei, Fumio Kishida, referindu-se la tensiunile dintre Administraţia Chinei şi Taiwan.

În timpul summitului Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), bombardiere strategice ruse şi chineze s-au apropiat de spaţiul aerian al Japoniei, iar armata niponă a mobilizat avioane de interceptare.

Președintele american Joe Biden „a condamnat războiul nejustificabil al Rusiei împotriva Ucrainei” în timpul întâlnirii bilaterale cu premierul indian Narendra Modi, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.

„Liderii s-au angajat să continue să ofere asistență umanitară și au discutat despre cum să coopereze pentru a gestiona perturbările cauzate de războiul din Ucraina, în special creșterea prețurilor la energie și alimente, pentru a-și proteja cetățenii respectivi și lumea”, se arată în comunicat.