• Serviciul Național de Meteorologie a avertizat în legătură cu furtuni formate din pene lungi de umiditate care se întind în Pacific.
  • Furtunile de săptămâna trecută au perturbat circulația rutieră cu inundații fulgerătoare, alunecări de pietre și copaci doborâți.
  • Au fost emise avertismente de evacuare pentru aproximativ 13.000 de locuitori.

Președintele american Joe Biden a declarat stare de urgență în California, după ce statul a fost afectat de o iarnă severă. Duminică, în California au avut loc furtuni, ninsori și vânturi puternice, iar Serviciul Național de Meteorologie a avertizat asupra unei parade neîncetate de râuri atmosferice” – furtuni formate din pene lungi de umezeală care se întind în Pacific.

Vremea severă a fost cauzată, de asemenea, de un sistem de presiune joasă cu forța unui uragan, cunoscut sub numele de ciclon bombă. Guvernatorul Gavin Newsom a declarat că 12 persoane au fost ucise ca urmare a vremii violente din ultimele 10 zile.

Mai mult de 120.000 de locuințe din California au rămas fără curent electric luni dimineață, potrivit datelor furnizate de PowerOutage.us. Furtunile de săptămâna trecută au perturbat circulația rutieră cu inundații fulgerătoare, alunecări de pietre și copaci doborâți.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Declarația lui Biden autorizează Agenția federală pentru gestionarea situațiilor de urgență să coordoneze toate eforturile de ajutorare în caz de dezastru și să mobilizeze resursele de urgență, a precizat Casa Albă.

Ultimele turbulențe meteorologice ridică potențialul unor noi inundații și alunecări de teren. Guvernatorul Newsom a avertizat că furtunile din această săptămână ar putea fi și mai periculoase și a îndemnat oamenii să rămână acasă.

Fiți prudenți în cursul săptămânii viitoare, în special în următoarele două sau trei zile”, a spus el. Biroul din Sacramento al serviciului meteo a declarat: Vor fi posibile întreruperi de curent pe scară largă, copaci doborâți și condiții dificile de conducere”.

Au fost emise avertismente de evacuare pentru aproximativ 13.000 de locuitori din zona predispusă la inundații din comitatul Sonoma, la nord de San Francisco, unde se așteaptă ca râul Russian River să iasă din matcă în zilele următoare. Comitatul Sacramento a ordonat evacuări pentru persoanele care locuiesc în jurul Wilton, un oraș de aproximativ 6.000 de locuitori, cu avertismente de inundații iminente.

Locuitorii trebuie să plece acum înainte ca drumurile să devină impracticabile”, a precizat comitatul. Având în vedere natura severă a acestei furtuni, Caltrans le cere tuturor șoferilor să limiteze călătoriile neesențiale până când vârful furtunii va trece”, a precizat Departamentul de Transport din California.