• Joe Biden trece marijuana din categoria drogurilor de clasa 1, în clasa 3.
  • 24 de state americane au canabisul legal, 14, doar utilizarea medicală.
  • În clasa 1 intră heroina și LSD, în clasa 3 intră și medicamente.
  • Industria canabisului din SUA a rulat 30 miliarde de dolari în 2023.
  • Joe Biden vrea să atragă voturile tinerilor, prin declasificarea canabisului.
  • Trump este pentru legalizare, dar ar putea avea probleme în swing states.

Joe Biden trece canabisul din categoria drogurilor de clasa întâi, considerate adictive și fără interes medical, cum ar fi heroina și LSD-ul, în a celor de clasa a treia, din care fac parte și unele medicamente, precum codeina.


Motivele declasificării

Este vorba despre bani. Aproape trei sferturi din americani trăiesc în state în care marijuana este legală. Dar, pentru ca nu este o decizie federală, toate produsele aflate pe piață trebuie să rămână în statul în care au fost produse. Și vorbim despre o industrie de aproape 30 de miliarde de dolari anul trecut, cu business-uri listate pe bursa. Va fi încurajată și cercetarea în domeniul utilizării canabisului în scop medical. Dacă este făcută schimbarea, pedepsele pentru deținerea și distribuirea canabisului în statele în care nu este legal vor fi reduse. De altfel, în discursul despre starea națiunii, Joe Biden a spus ca nimeni nu ar trebui sa fie în închisoare din pentru că deține sau consumă marijuana.

Când va intra în vigoare legea

Va dura mai multe luni, propunerea trebuie sa treacă de Agenția pentru droguri și de Departamentul justiției, va fi în dezbatere publică. Dar pentru Joe Biden e de bine, este o măsură prin care vrea sa atragă voturile tinerilor. Un sondaj din luna martie arăta ca 88% dintre americani cred că marijuana ar trebui sa fie legală. La nivel politic, 87% din tabăra democrată este pentru și 55% din cea republicană.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

Și, chiar dacă sunt mai puțini republicani, Donald Trump nu este împotrivă, dar nici nu are o poziție tranșantă. În timpul primului mandat, Trump a grațiat mai mulți distribuitori de marijuana, dar avertizează că este periculos consumul și spune că o parte dintre atacurile armate care au loc în SUA au la origine consumul de canabis. Pentru el, acest meci se va juca în celebrele swing states, cele care sunt între democrați și republicani, șapte la număr. Trei dintre ele au legalizat marijuana, dar patru dintre ele fie o interzic complet, fie o au aprobată doar pentru uz medical.

Citește și