• Orașul New York găzduiește din nou cei mai mulți miliardari din lume: Este reședința principală a aproximativ 110 miliardari care valorează în total 694 de miliarde de dolari.
  • Hong Kong și Moscova se află la egalitate pe locul doi, cu 74 de miliardari fiecare.
  • Un oraș care și-a pierdut locul în top 10 este Shenzhen.

În acest an, există un număr record de 2.781 de miliardari răspândiți pe tot globul, în locuri atât de îndepărtate precum Insula Man și Manantiales, un mic sat de pescari și o stațiune din Uruguay. Cu toate acestea, ei locuiesc în principal doar „într-o mână” de orașe de elită, conform Forbes.

De fapt, aproape un sfert dintre miliardari, cu o valoare totală de 3.000 de miliarde de dolari, locuiesc într-unul dintre cele zece orașe din doar șase țări, potrivit ultimei liste a miliardarilor lumii întocmită de Forbes. Orașul New York găzduiește din nou cei mai mulți miliardari din lume: Este reședința principală a aproximativ 110 miliardari care valorează în total 694 de miliarde de dolari.

Hong Kong și Moscova se află la egalitate pe locul doi, cu 74 de miliardari fiecare.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Un oraș care și-a pierdut locul în top 10 este Shenzhen. Orașul chinezesc, care anul trecut ocupa locul opt, a suferit o pierdere netă de 17 miliardari și se află acum pe locul 12. Iată care sunt cele 10 orașe cu cei mai mulți miliardari.

1. New York

Total miliardari: 110 | De anul trecut: +9 | Valoare netă totală: 694 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Michael Bloomberg (106 miliarde de dolari)

Cu 110 miliardari – cu 9 mai mulți decât anul trecut – New York City își păstrează statutul de capitală a miliardarilor. Cei mai bogați doi locuitori ai orașului reprezintă un sfert din averea miliardarilor: magnatul media și fostul primar Michael Bloomberg (valoare netă estimată: 106 miliarde de dolari) și moștenitoarea Koch Industries, Julia Koch (64,3 miliarde de dolari). New York este, de asemenea, casa a opt noi miliardari, printre care Jean Madar (1,1 miliarde de dolari), cofondator al companiei franceze de parfumuri Interparfums, și Assaf Rappaport (1 miliard de dolari), cofondator al companiei israeliene Wiz, un startup de securitate în cloud.

2. Moscova

Total miliardari: 74 | De anul trecut: +12 | Valoare netă totală: 378 miliarde de dolari | Cel mai bogat locuitor: Vagit Alekperov (28,6 miliarde de dolari)

În timp ce războiul Rusiei din Ucraina continuă, ultra-bogații din Moscova tocmai s-au îmbogățit cu 50 de miliarde de dolari, ceea ce a catapultat capitala țării de pe locul 6 pe locul 2, la egalitate, pe această listă. Orașul a câștigat, de asemenea, 12 noi veniți care au depășit zece cifre în acest an, unii dintre ei după ce au profitat de pe urma războiului în curs. Printre aceștia se numără Vladimir Melnikov (1,7 miliarde de dolari), al cărui retailer de fast-fashion Gloria Jeans a înregistrat o creștere a vânzărilor de 28%, ajungând la 875 de milioane de dolari în ultimii doi ani, parțial datorită faptului că rivalii străini H&M și Zara au închis împreună aproape 650 de magazine.

2. (egalitate) Hong Kong

Total miliardari: 74 | De anul trecut: +4 | Valoare netă totală: 326 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Li Ka-shing (37,3 miliarde de dolari)

Hong Kong s-a clasat pe locul al doilea și în acest an, de data aceasta la egalitate cu Moscova, după o creștere netă modestă la 74 de miliardari. Printre rezidenții săi miliardari se numără opt nou-veniți, printre care Jean-Louis van der Velde (3,9 miliarde de dolari), cofondator și director executiv al companiilor de criptomonede Tether și Bitfinex, și Solina Chau (3,1 miliarde de dolari), al cărei fond de capital de risc, Horizons Ventures, s-a numărat printre primii investitori în companii de tehnologie precum Facebook, Spotify, Zoom.

4. Mumbai

Total miliardari: 69 | De anul trecut: +13 | Valoare netă totală: 379 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Mukesh Ambani (116 miliarde de dolari)

În urcare cu trei poziții până pe locul 4, cei mai bogați cetățeni din Mumbai nu numai că au câștigat împreună 100 de miliarde de dolari, dar au primit în rândurile lor și 11 miliardari nou-născuți. Orașul găzduiește cea mai bogată persoană din Asia, Mukesh Ambani (116 miliarde de dolari), precum și Shapoor Mistry (9,9 miliarde de dolari), un cetățean irlandez care controlează gigantul de inginerie și construcții Shapoorji Pallonji Group, cu sediul în Mumbai.

5. Beijing

Numărul total de miliardari: 63 | Față de anul trecut: fără modificări | Valoare netă totală: 211 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Zhang Yiming (43,4 miliarde de dolari)

Capitala Chinei a pierdut 32 de miliardari de la scurta sa trecere în fruntea listei în 2021, când 100 de miliardari de pe lista Forbes au locuit în oraș. Numărul său de 63 de rezidenți este stabil față de anul trecut, deși valoarea lor netă combinată a scăzut cu 14% pe fondul luptelor economice din China. În ciuda tuturor acestor lucruri, doi nou-veniți au apărut în Beijing în acest an: Dai Wenyuan (1,6 miliarde de dolari), fondator și director executiv al companiei de software AI 4Paradigm, și Zheng Fan (1,5 miliarde de dolari), director independent la Li Auto, un producător de vehicule electrice cu sediul în Beijing.

6. Londra

Numărul total de miliardari: 62 | De anul trecut: -1 | Valoare netă totală: 326 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Len Blavatnik (32,1 miliarde de dolari)

Coborând cu câte un loc în fiecare an, Londra a ajuns de pe locul 4 pe listă în 2022 pe poziția actuală, pe locul 6. The Big Smoke nu a adăugat niciun nou venit în acest an și a pierdut unul dintre cei mai emblematici rezidenți ai săi, Mohamed Al Fayed, cunoscut mai ales pentru că a fost proprietarul de odinioară al magazinului londonez Harrod’s și tatăl lui Dodi Fayed, care a murit într-un accident de mașină alături de Prințesa Diana în 1997. Bătrânul Al Fayed a decedat în august, la vârsta de 94 de ani.

7. Shanghai

Numărul total de miliardari: 54 | De anul trecut: -11 | Valoare netă totală: 167 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Colin Huang (38,9 miliarde de dolari)

Shanghai a pierdut cei mai mulți miliardari dintre primii zece în acest an, scăzând de la 65 la 54. Mai mult de jumătate dintre cei care au rămas pe listă valorează mai puțin decât în 2023, reflectând scăderile înregistrate în alte orașe chineze, precum Beijing. Cu toate acestea, Shanghaiul a primit opt noi membri în clubul celor zece cifre, majoritatea făcându-și averea în industria tehnologică, și a văzut cum cel mai bogat locuitor al orașului, Colin Huang (38,9 miliarde de dolari), fondatorul gigantului de comerț electronic PPD Holdings, a devenit mai bogat cu 8,7 miliarde de dolari.

8. Los Angeles

Numărul total de miliardari: 53 | De anul trecut: +19 | Valoare netă totală: 222 miliarde de dolari | Cel mai bogat locuitor: John Tu (13,6 miliarde de dolari)

Boom-ul miliardarilor celebri stimulează Los Angeles, care intră în top 10, în contextul în care noua metodologie Forbes include și zonele înconjurătoare. Printre miliardarii din Angelenos se numără marele jucător din NBA LeBron James (1,2 miliarde de dolari), vedeta de reality-show și mogulul de shapewear Kim Kardashian (1,7 miliarde de dolari) și cântăreața Rihanna (1,4 miliarde de dolari).

9. Singapore

Numărul total de miliardari: 52 | De anul trecut: +6 | Valoare netă totală: 156 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Eduardo Saverin (28 miliarde de dolari)

Singapore își continuă ascensiunea ca unul dintre cele mai populare orașe pentru cei foarte bogați. De când orașul-stat a intrat pe listă pe locul 9 anul trecut, a câștigat 6 miliardari, ajungând pe locul 8. În Singapore locuiesc Eduardo Saverin (28 de miliarde de dolari), care este cofondator al Facebook, și două triplete de frați: Bachtiar Karim (1,4 miliarde de dolari), Burhan Karim (1,2 miliarde de dolari) și Bahari Karim (1,2 miliarde de dolari), care împreună conduc firma de ulei de palmier Musim Mas, și Wee Ee Cheong (1,6 miliarde de dolari), Wee Ee Chao (1,3 miliarde de dolari) și Wee Ee Lim (1,3 miliarde de dolari), nepoții cofondatorului băncii United Overseas Bank, cu 500 de sucursale.

10. San Francisco

Total miliardari: 50 | De anul trecut: +13 | Valoare netă totală: 185 miliarde de dolari | Cel mai bogat rezident: Dustin Moskovitz (18,3 miliarde de dolari)

Zeci de miliardari au apărut din Silicon Valley, inclusiv cel mai bogat rezident din San Francisco, cofondatorul Facebook și Asana, Dustin Moskovitz (18,3 miliarde de dolari), și șase nou-veniți, printre care Ivan Zhao (1,5 miliarde de dolari), cofondator și director executiv al software-ului de productivitate și aplicații de lucru Notion; Michelle Zatlyn (1,2 miliarde de dolari), cofondator, președinte și director de operațiuni al companiei de infrastructură și securitate pe internet Cloudflare; și șeful OpenAI și investitorul în tehnologie Sam Altman (1 miliard de dolari).

Citește și