- Madeleine Albright a fost o promotoare fără egal a libertăţii şi a contribuit semnificativ la avansarea intereselor Statelor Unite.
- Joseph Biden şi-a amintit de interacţiunile cu Madeleine Albright, numind-o un aliat şi un consilier incomparabil în materie de politică externă.
- Fostul preşedinte Bill Clinton a afirmat că a discutat cu Madeleine Albright cu două săptămâni înaintea decesului acesteia.
Madeleine Albright a fost o promotoare fără egal a libertăţii şi a contribuit semnificativ la avansarea intereselor Statelor Unite, a declarat miercuri preşedintele Joseph Biden la funeraliile fostului secretar de Stat, în timp ce fostul preşedinte Bill Clinton a remarcat viziunea lui Albright.
Peste 1.400 de oficiali guvernamentali şi demnitari au participat miercuri, în Catedrala Naţională din Washington, la funeraliile fostului secretar de Stat Madeleine Albright, care a decedat pe 23 martie la vârsta de 84 de ani. Printre participanţi s-au numărat numără preşedintele Joseph Biden, fostul preşedinte Bill Clinton, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, fostul preşedinte Barack Obama şi soţia sa, Michelle Obama, Wendy Sherman, asistent al secretarului de Stat, fostul secretar de Stat Condoleezza Rice şi Susan Rice, coordonatoarea Consiliului pentru Politică Internă de la Casa Albă.
De asemenea, au fost prezenţi, potrivit CNN, secretarul de Stat, Antony Blinken, secretarul Apărării, Lloyd Austin, emisarul pentru Problerme Climatice, John Kerry, fostul vicepreşedinte Al Gore şi foştii secretari ai Apărării Ash Carter, Chuck Hagel şi Bill Cohen.
„Libertatea rezistă în orice situaţie în faţa oricărui agresor, deoarece vor fi întotdeauna oameni care vor lupta pentru libertate. În secolele 20 şi 21, libertatea nu a avut un campion mai mare decât Madeleine Korbel Albright, o mândră personalitate americană care ne-a făcut pe toţi mai mândri să fim americani”, a afirmat preşeidntele Joseph Biden în discursul rostit la funeralii, conform CBS News.
Madeleine Albright, născută Marie Jana Korbelova în Praga în 1937, a ajuns la vârsta de doi ani împreună cu familia în Marea Britanie, în contextul în care Cehoslovacia fusese ocupată de Germania nazistă. Familia a revenit în Cehoslovacia după război, dar a plecat în Statele Unite după lovitura de stat comunistă din 1949. Madeleine Albright a studiat la Colegiul Wellesley, iar ulterior a obţinut doctoratul la Universitatea Columbia, după care a început să lucreze la Congresul SUA şi la Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, în timpul Administraţiei Jimmy Carter. Preşedintele Bill Clinton a numit-o ambasador la Naţiunile Unite în 1993, iar din 1997 până în 2001 a fost secretar de Stat.
Joseph Biden şi-a amintit de interacţiunile cu Madeleine Albright, numind-o un „aliat şi un consilier incomparabil” în materie de politică externă. „Madeleine Albright a înţeles că povestea ei este povestea Americii. Îi plăcea să vorbească despre SUA ca fiind naţiunea indispensabilă. Pentru ea, acesta nu a fost o declaraţie de aroganţă, a fost recunoştinţa pentru tot ce i-a putut oferi această ţară. A lăsat un testament al credinţei în posibilităţile infinite pe care doar Statele Unite ale Americii le pot oferi în întreaga lume, o înţelegere a ceea ce poate oferi forţa americană”, a subliniat Joseph Biden.
Fostul preşedinte Bill Clinton a afirmat că a discutat cu Madeleine Albright cu două săptămâni înaintea decesului acesteia. „Mi-a spus că singurul lucru care contează cu adevărat este ce fel de lume le vom lăsa nepoţilor noştri. Ce fel de lume le vom lăsa nepoţilor noştri? Această întrebare rămâne oarecum deschisă. Dar nu din cauza lui Madeleine Albright. Ea a fost inteligentă, dură, talentată, a avut un mare simţ al umorului. A avut o perspectivă clară asupra lumii post-Războiul Rece”, a subliniat Bill Clinton.