• Discuțiile vor avea teme internaționale, inclusiv despre negocierile de securitate.
  • Administrația SUA se va implca în eforturi diplomatice extinse cu aliații.
  • În contextul tensiunilor cu Rusia, Joe Biden îi asigură pe lideri că vor fi apărați.

Joe Biden va purta discuții cu Vladimir Putin. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, va avea discuții joi cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre teme internaţionale, inclusiv despre viitoarele negocieri de securitate, anunţă Casa Albă, subliniind că Washingtonul continuă coordonarea cu aliaţii europeni, inclusiv cu România.

„Vor fi abordate o serie de teme, inclusiv viitoarele interacţiuni diplomatice cu Rusia”, a declarat miercuri Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate Naţională, o entitate din cadrul Preşedinţiei SUA. Vladimir Putin a solicitat conversaţia telefonică, iar preşedintele Joseph Biden a acceptat-o „deoarece crede că, în privinţa Rusiei, nu există nicio altă variantă în afară de dialogul direct de la lider la lider”, a precizat oficialul citat.

Emily Horne a subliniat, conform CNN, că „Administraţia Biden continuă să se implice în eforturi diplomatice extinse cu aliaţii şi partenerii europeni, prin consultări şi acţiuni de coordonare asupra unei abordări comune ca reacţie la mobilizarea de efective militare ruse la frontiera Ucrainei”. De asemenea, în discuțiile purtate de Joe Biden cu Vladimir Putin se va avea în vedere și tema coordonării efectivelor militare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Preşedintele Biden a vorbit cu lideri din întreaga Europă, iar oficiali din cadrul Administraţiei Biden au avut contacte la nivel multilateral cu Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. De asemenea, au avut numeroase consultări cu omologii europeni, inclusiv cu cei de pe flancul estic, atât bilateral, cât şi în formatul Bucureşti Nouă, precum şi cu Ucraina”, a subliniat Emily Horne.

Joe Biden va purta discuții cu Vladimir Putin. El le-a oferit asigurări de apărare liderilor ţărilor central şi est-europene membre NATO, inclusiv preşedintelui României, în contextul tensiunilor cu Rusia, în cursul unei teleconferinţe organizate pe 9 decembrie în formatul denumit „Iniţiativa Bucureşti Nouă” (B9).