• Johns Hopkins, fondatorul Universității cu același nume, a fost proprietar de sclavi în secolul 19
  • Cercetătorii au dezvăluit informația în urma unor studii legate de istoria Universității
  • Oficialii au spus că vor continua cercetarea vieții lui Hopkins în următoarele luni

Universitatea Johns Hopkins, un pioner important în răspunsul global la pandemia de Covid-19, a anunțat miercuri că fondatorul său a fost proprietar de sclavi în secolul 19, relatează The Guardian.

Cercetătorii au dezvăluit informația în urma unor studii legate de istoria Universității.

„Avem acum date ale recensământului guvernamental care afirmă că domnul Hopkins era proprietarul unei persoane înrobite, listate în gospodăria sa în 1840, și a patru persoane înrobite, listate în 1850. Până la recensământul din 1860, în gospodărie nu mai existau persoane înrobite.”, au scris președintele Ronald J Daniels și alți oficiali într-o scrisoare către comunitatea Johns Hopkins.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Statul Maryland nu a abolit sclavia până în 1864. În scrisoarea către Universitate, oficialii au explicat că nu au găsit dovezi care să susțină că Hopkins ar fi fost aboliționist.

Aceștia au adăugat și că școala va continua cercetarea vieții lui John Hopkins în următoarele luni, întrucât nu există o biografie completă a fondatorului Universității.

Oficialii au scris că au decis să împărtășească informațiile, ca parte a efortului „de a aprofunda înțelegerea noastră istorică a rasismului din țara noastră, orașul nostru și instituțiile noastre”.

Hopkins a murit în 1873 și a lăsat 7 milioane de dolari pentru a deschide o universitate, un orfelinat și un spital. Donația de atunci a fost considerată a fi cel mai mare cadou filantropic făcut în SUA.

Astăzi, Universitatea John Hopkins are aproximativ 27.000 de studenți și, dintre cercetători, 29 de laureați Nobel. Universitatea a jucat un rol proeminent la nivel global în urmărirea răspândirii coronavirusului.