• Sper ca poziția UE să se schimbe. Dacă nu o face, va fi necesar să acționăm, a spus premierul britanic.
  • Deși guvernul britanic a semnat protocolul, miniștrii au susținut că este necesară o schimbare, deoarece modul în care acesta funcționează dăunează afacerilor și alimentează tensiunile sectare.
  • Ministrul de externe Simon Coveney a avertizat că vor exista consecințe” în cazul în care Marea Britanie va întreprinde o acțiune unilaterală, încălcându-și obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional.

Liderii UE au declarat că o astfel de mișcare ar încălca obligațiile asumate de Marea Britanie prin tratatele internaționale în cadrul Acordului de retragere semnat de Boris Johnson și ar duce la măsuri de retorsiune. Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va fi „nevoită să acționeze” dacă UE nu va fi dispusă să ajungă la un compromis în criza tot mai profundă legată de Protocolul privind Irlanda de Nord.

Premierul britanic – care se deplasează luni la Belfast pentru discuții de urgență cu partidele din Irlanda de Nord – a declarat că guvernul rămâne deschis la un „dialog autentic” cu Bruxelles-ul. Dar, pe fondul temerilor legate de un război comercial iminent, el a spus că, dacă nu se va înregistra nicio mișcare din partea UE, guvernul își va stabili „următorii pași” într-o declarație către Parlament „în zilele următoare”.

Avertismentul său vine în contextul în care miniștrii ar putea prezenta o legislație de urgență încă de săptămâna aceasta pentru a anula protocolul care impune controale vamale pentru mărfurile care circulă din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Liderii UE au declarat că o astfel de măsură ar încălca obligațiile din tratatele internaționale ale Marii Britanii în cadrul Acordului de retragere semnat de dl Johnson și ar duce la măsuri de retorsiune.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Între timp, instituțiile de împărțire a puterii în Irlanda de Nord rămân suspendate, DUP refuzând să se alăture Sinn Féin într-un nou Executiv sau să permită alegerea unui președinte al Adunării, dacă nu există o modificare fundamentală a protocolului.

Scriind în Belfast Telegraph, Johnson a declarat că există încă un „punct de aterizare sensibil” în care interesele tuturor părților sunt protejate – inclusiv integritatea pieței unice a UE, pe care protocolul este menit să o mențină. Cu toate acestea, el a spus că acest lucru ar necesita mișcare din partea UE.

„Ni s-a spus de către UE că este imposibil să aducem modificările la textul protocolului pentru a rezolva efectiv aceste probleme în cadrul negocierilor – deoarece nu există un mandat pentru a face acest lucru”, a spus el.