• Premierul britanic Boris Johnson se va deplasa săptămâna viitoare în India pentru a discuta despre comerț și securitate cu premierul Narendra Modi.
  • Marea Britanie și India au opinii divergente cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.
  • India afirmă că Rusia este un prieten pe termen lung și un pilon esențial al politicii sale externe și că se bazează pe un parteneriat strategic cu Moscova pentru securitatea sa națională.

Premierul Boris Johnson va efectua săptămâna aceasta o călătorie în India, amânată de mult timp, în încercarea de a consolida legăturile de securitate cu această țară. El se va întâlni vineri cu omologul său Narendra Modi la New Delhi, discuțiile urmând să se axeze pe apărare și comerț.

Aceasta va fi prima călătorie majoră a lui Johnson în India în calitate de premier, după ce vizitele anterioare au fost amânate din cauza COVID. Marea Britanie a încercat să convingă India să își reducă dependența de Moscova de când Rusia a invadat Ucraina.

Luna trecută, ministrul de externe Liz Truss a vizitat India în încercarea de a convinge țara să impună sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei și să coopereze mai strâns în domeniul comerțului, apărării, energiei și securității alimentare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

India nu a criticat direct Rusia de când aceasta a invadat Ucraina la 24 februarie și nu a condamnat invazia în cadrul unui vot al Națiunilor Unite pe această temă. Călătoria lui Johnson va include, de asemenea, o vizită în Gujarat joi, al cincilea stat ca mărime, unde se așteaptă să anunțe o investiție majoră în industrii-cheie din Regatul Unit și India, precum și o nouă colaborare în domeniul științei, sănătății și tehnologiei.

Parteneriat strategic cu India

Înaintea vizitei sale, prim-ministrul a declarat: „Pe măsură ce ne confruntăm cu amenințări la adresa păcii și prosperității noastre din partea unor state autocratice, este vital ca democrațiile și prietenii să rămână împreună. India, ca putere economică majoră și cea mai mare democrație din lume, este un partener strategic foarte valoros pentru Regatul Unit în aceste vremuri incerte. Vizita mea va aduce rezultate în ceea ce privește lucrurile care contează cu adevărat pentru oamenii din ambele noastre națiuni – de la crearea de locuri de muncă și creșterea economică la securitatea energetică și apărare.”

În luna aprilie a anului trecut, Johnson a anulat o călătorie în India atunci când națiunea din Asia de Sud a fost adăugată pe lista roșie a Regatului Unit, ceea ce înseamnă că persoanele care se întorceau de acolo trebuiau să stea în carantină într-un hotel timp de 10 zile.

Inițial, guvernul a insistat că excursia va avea loc, în ciuda creșterii în creștere a cazurilor de coronavirus din India și a noii variante delta. În schimb, Johnson a declarat că va vorbi online cu prim-ministrul indian, după ce a fost întrebat de ce India nu a fost inclusă pe lista roșie. O călătorie în ianuarie 2021 a fost, de asemenea, anulată din cauza carantinei din Regatului Unit.