• Josep Borrell, a declarat că intenționează să discute cu omologii săi orice mijloace legale disponibile, pentru a se asigura că Rusia plătește pentru reconstrucția Ucrainei.
  • Șefa UE, Ursula von der Leyen, a propus ideea unui „tribunal specializat” care să îi judece pe înalții oficiali ai Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.
  • Șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apreciat ideea, spunând: „Rusia va plăti pentru crime și distrugeri”.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat joi, în cadrul discuțiilor privind securitatea regională, că intenționează să discute cu omologii săi orice mijloace legale disponibile pentru a se asigura că Rusia plătește pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război. Borrell a vorbit la începutul conferinței ministeriale de două zile din acest an a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se desfășoară în orașul Lodz din centrul Poloniei.

„Mă voi întâlni astăzi cu colegii mei miniștri de externe … Vom explora toate posibilitățile legale pentru a ne asigura că Rusia va plăti pentru distrugerile pe care le provoacă în Ucraina”, a declarat Borrell reporterilor.

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ideea unui tribunal specializat” care să îi judece pe înalții oficiali ai Rusiei în legătură cu războiul din UcrainaÎn timp ce continuăm să susținem Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unui tribunal specializat susținut de Națiunile Unite pentru a investiga și urmări în justiție crima de agresiune a Rusiei”, a declarat ea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apreciat ideea, spunând: „Rusia va plăti pentru crime și distrugeri”.

Von der Leyen a propus înființarea unei instanțe într-o țară din UE care să se ocupe în mod special de Rusia pentru crima de agresiune, lăsând crimele de război și crimele împotriva umanității în seama CPI. Țările de Jos, care găzduiește deja CPI la Haga, și-a manifestat disponibilitatea de a înființa noua instanță propusă pe teritoriul său.

Ucraina a demis joi un inginer de top de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, acuzându-l de colaborare cu forțele rusești, și a îndemnat alți angajați ucraineni de la centrală să rămână loiali Kievului. Șeful companiei de stat pentru energie nucleară Energoatom a făcut acest apel la o zi după ce Rusia a declarat că l-a promovat pe inginerul ucrainean Iuriy Chernichuk în funcția de director al vastei centrale din sud-estul Ucrainei.

În loc să depună toate eforturile pentru a elibera centrala cât mai repede posibil, el a decis să-i ajute pe ocupanții ruși să legalizeze confiscarea criminală a acesteia și acum îi incită și pe alți lucrători din domeniul atomic să facă acest lucru”, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin. Moscova a declarat în octombrie că a pus cea mai mare centrală nucleară din Europa sub controlul autorităților nucleare ruse. Kievul spune că această mișcare este ilegală.

Aproape jumătate din rețeaua de electricitate a Ucrainei este în continuare avariată, a declarat joi un operator privat, la o săptămână după ce ultimele lovituri rusești asupra infrastructurii energetice a țării au întrerupt alimentarea cu energie electrică a milioane de oameni.

Rusia a distrus 40% din sistemul energetic ucrainean cu atacuri teroriste cu rachete. „, a declarat compania DTEK. Săptămâna trecută, o ultimă serie de lovituri masive asupra instalațiilor energetice ucrainene a lăsat regiuni întregi din Ucraina în frig și întuneric. Tot joi, cel mai înalt oficial rus instalat în regiunea ucraineană Donețk, parțial ocupată, a declarat că Moscova și Kievul vor preda fiecare câte 50 de prizonieri de război în cadrul celui mai recent schimb dintre cele două părți.