• Liderul ucrainean indică faptul că Netanyahu va trebui să aleagă între relațiile sale personale cu Putin și relația istorică a Ierusalimului cu Kievul.
  • Zelenski a mai precizat că a vorbit la telefon cu Netanyahu după ce blocul de dreapta-religios al acestuia din urmă a câștigat majoritatea locurilor din Knesset.
  • Dacă vrea doar să își mențină relațiile personale cu președintele Putin, atunci, desigur, poate continua să facă ceea ce a făcut până acum”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri Israelului să înceteze să mai echilibreze relația dintre Ucraina și Rusia, în timp ce a lansat un nou apel la Ierusalim pentru a oferi Kievului ajutor militar.

Într-un interviu acordat de la distanță în cadrul unei conferințe a New York Times, Zelenski a indicat că premierul desemnat Benjamin Netanyahu va trebui să aleagă dacă să mențină relații bune cu Kievul sau cu Moscova. Dacă vrea doar să își mențină relațiile personale cu președintele Putin, atunci, desigur, poate continua să facă ceea ce a făcut până acum”, a spus Zelenski. Dar dacă vrea să mențină relația istorică dintre Israel și poporul ucrainean, atunci cred că trebuie să faci tot ce poți pentru a salva cât mai mulți oameni posibil”.

Netanyahu s-a lăudat că are legături strânse cu Putin și l-a prezentat pe liderul rus în materialele de campanie în timpul alegerilor anterioare. Cu toate acestea, el a părut recent mai critic, după ce inițial a acuzat guvernul demisionar că a afectat legăturile cu Rusia, spunând luna trecută că speră că Putin se răzgândește” de când a invadat Ucraina.

Recomandări

UE PUNE PIEDICI MAȘINILOR CHINEZE
SONDAJ: LE PEN ARE MAJORITATEA
CE MĂNÂNCI AZI
PATTINSON REVINE ÎN CINEMATOGRAFIA HORROR
CUM SE PREGĂTEȘTE ITALIA DE G7?
COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI

Zelenski a declarat că Ucraina continuă să aștepte asistență substanțială în domeniul apărării din partea statului evreu și a citat presupusa utilizare de către Rusia a dronelor de atac iraniene pentru a viza infrastructura ucraineană.

Bineînțeles că așteptăm sprijin din partea Israelului pentru țara noastră”, a declarat liderul ucrainean. Netanyahu știe foarte bine acest lucru, cunoaște fiecare detaliu și cu siguranță ne poate ajuta cu sisteme de apărare aeriană”.

Zelenski a mai precizat că a vorbit la telefon cu Netanyahu după ce blocul de dreapta-religios al acestuia din urmă a câștigat majoritatea locurilor din Knesset la alegerile din 1 noiembrie. În urma convorbirii, Zelenski a declarat că Netanyahu a fost de acord să analizeze posibilitatea de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană.