• Țările europene se străduiesc să își completeze stocurile de arme, în timp ce Kievul cere continuarea ajutorului militar.
  • Borrell a recunoscut, de asemenea, că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea trupelor ucrainene cu un an în urmă.
  • Avertismente privind stocurile goale au venit și din partea țărilor membre.

Stocurile de armament ale țărilor UE sunt grav epuizate în urma trimiterii de arme în Ucraina, a avertizat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

În timpul unei dezbateri cu legislatorii UE, înaltul diplomat a îndemnat statele membre să își refacă arsenalele, afirmând că cea mai bună modalitate de a face acest lucru este împreună, pentru că astfel ar fi mai ieftin.

Borrell a recunoscut, de asemenea, că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea trupelor ucrainene cu un an în urmă, când unele state membre au cerut acest lucru, spunând că, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, am fi într-o situație mai bună.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Săptămâna trecută, la o reuniune informală a miniștrilor europeni ai apărării, desfășurată la Praga, s-a discutat despre o misiune de antrenament militar la nivelul UE în Ucraina, precum și despre o mai bună punere în comun a echipamentelor și resurselor militare.

În iulie, UE a majorat cu 500 de milioane de euro finanțarea sprijinului militar acordat Ucrainei. De la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina, UE a furnizat Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro prin intermediul așa-numitului Mecanism european pentru pace, o parte din arme provenind din stocurile proprii ale țărilor.

Avertismente privind stocurile goale au venit și din partea țărilor membre. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Berlinul atinge limitele a ceea ce putem da din Bundeswehr. În iulie, cele mai mari șase țări europene nu au oferit niciun nou ajutor militar bilateral Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.