Josep Borrell avertizează că țările din Uniunea Europeană rămân fără arme

Josep Borrell

Josep Borrell

Stocurile de armament ale țărilor UE sunt grav epuizate în urma trimiterii de arme în Ucraina, a avertizat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

În timpul unei dezbateri cu legislatorii UE, înaltul diplomat a îndemnat statele membre să își refacă arsenalele, afirmând că cea mai bună modalitate de a face acest lucru este împreună, pentru că astfel ar fi mai ieftin.

Borrell a recunoscut, de asemenea, că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea trupelor ucrainene cu un an în urmă, când unele state membre au cerut acest lucru, spunând că, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, am fi într-o situație mai bună.

Săptămâna trecută, la o reuniune informală a miniștrilor europeni ai apărării, desfășurată la Praga, s-a discutat despre o misiune de antrenament militar la nivelul UE în Ucraina, precum și despre o mai bună punere în comun a echipamentelor și resurselor militare.

În iulie, UE a majorat cu 500 de milioane de euro finanțarea sprijinului militar acordat Ucrainei. De la începutul războiului purtat de Rusia în Ucraina, UE a furnizat Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro prin intermediul așa-numitului Mecanism european pentru pace, o parte din arme provenind din stocurile proprii ale țărilor.

Avertismente privind stocurile goale au venit și din partea țărilor membre. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Berlinul atinge limitele a ceea ce putem da din Bundeswehr. În iulie, cele mai mari șase țări europene nu au oferit niciun nou ajutor militar bilateral Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Exit mobile version