- Juan Carlos a fost admirat pe scară largă pentru că a condus Spania spre democrație într-o perioadă dificilă.
- A abdicat la 18 iunie 2014 în favoarea fiului său Felipe.
- Decizia sa de a renunța la tron a venit în urma unei anchete de corupție în care a fost implicat soțul fiicei sale și a unei excursii controversate de vânătoare de elefanți pe care monarhul a făcut-o în timpul crizei financiare din Spania.
Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, se va întoarce în țară în această săptămână, după aproape doi ani de exil în Emiratele Arabe Unite (EAU), a confirmat palatul regal spaniol. El a părăsit Spania după ce a fost legat de o anchetă privind presupuse fapte de corupție. Alte trei anchete împotriva lui, în vârstă de 84 de ani, au fost abandonate în martie, deschizând calea pentru întoarcerea sa.
Fostul rege va sosi în Spania joi, înainte de a se întoarce în EAU, luni. El intenționează să petreacă timp cu familia sa în Sanxenxo, în nord-vestul Spaniei, și îl va vedea, de asemenea, pe fiul său, regele Felipe al VI-lea, în capitala Madrid.
Vizita face parte din „dorința sa de a-și vizita familia și prietenii în mod regulat în Spania” într-un cadru „privat”, se arată în comunicatul palatului. Revenirea fostului rege are loc după ce, în martie, acesta i-a trimis o scrisoare fiului său în care îi spunea că dorește să se întoarcă „în timp util” în Spania, după ce procuratura generală a țării a clasat anchetele împotriva sa.
Când a fost emisă scrisoarea în martie, guvernul spaniol a declarat că Juan Carlos datora publicului spaniol o explicație pentru afacerile sale economice. Juan Carlos a abdicat în 2014, după aproape 40 de ani la putere, și i-a predat puterea fiului său Felipe.
Decizia sa de a renunța la tron a venit după o anchetă în care a fost implicat soțul fiicei sale și o controversată excursie de vânătoare de elefanți pe care monarhul a făcut-o în timpul crizei financiare din Spania. În iunie 2020, Curtea Supremă a Spaniei a lansat o investigație privind presupusa implicare a lui Juan Carlos într-un contract feroviar de mare viteză în Arabia Saudită.
El a negat orice abatere și a insistat că este disponibil dacă procurorii vor avea nevoie să îl intervieveze. Însă, în luna august a aceluiași an, el a călătorit în Emiratele Arabe Unite, unde locuiește de atunci. Viitoarea vizită a fost criticată de partidul de extremă-stânga Podemos, care face parte din coaliția guvernamentală.