• Spania şi Portugalia anunță primele 30 de cazuri de variola maimuței, o boală rară în Europa.
  • Boala este endemică în Africa de Vest, nu are tratament și se vindecă de la sine.
  • În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi „nu au fost încă confirmate” prin teste, a declarat Ministerul Sănătăţii.

Autorităţile portugheze au declarat miercuri că au identificat 5 cazuri de infecţie rară cu variola maimuţei, iar serviciile de sănătate din Spania testează 8 cazuri potenţiale, după ce Marea Britanie a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus.

Cei cinci pacienţi portughezi, din cele 20 de cazuri suspecte, sunt toţi stabili. Toţi sunt bărbaţi şi locuiesc în regiunea Lisabona şi în Valea Tagus, au precizat autorităţile sanitare portugheze.

În Spania, niciunul dintre cele 8 cazuri suspecte nu a fost confirmat încă, a precizat miercuri Ministerul spaniol al Sănătăţii, conform Reuters. Variola maimuţei este o infecţie virală rară, similară cu variola umană, deşi mai uşoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. Numărul de cazuri din Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu. Simptomele includ febră, dureri de cap şi erupţii cutanate care încep pe faţă şi se răspândesc pe restul corpului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Variola maimuței nu este deosebit de contagioasă între persoane, au declarat autorităţile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deşi au fost raportate şi cazuri grave. Patru dintre cazurile depistate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenţia britanică de securitate sanitară. Agenţia din Marea Britanie a îndemnat bărbaţii homosexuali şi bisexuali să fie atenţi la orice erupţii sau leziuni neobişnuite.

Autorităţile sanitare din Spania şi Portugalia nu au publicat nicio informaţie privind orientarea sexuală a pacienţilor. Cele două ţări au trimis alerte către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a identifica mai multe cazuri posibile de variola maimuței.

Autorităţile europene de sănătate monitorizează orice focar de boală de când Marea Britanie a raportat primul caz de variola maimuţei, pe 7 mai, şi a descoperit de atunci alte 6 cazuri în ţară.