• Prezidențialele din SUA amenință frontul ucrainian.
  • Alegerile din Rusia îl vor consfinți pe Vladimir Putin posibil până în 2036.
  • Alegerile europarlamentare sunt amenințate de creșterea extremei drepte.

2024 va fi un an bogat la nivel politic și internațional. Potrivit mai multor calcule, aproximativ 50% din populația lumii va fi afectată de alegeri naționale anul viitor. Aproximativ treizeci de țări vor trebui să-și numească noul președinte, iar aproximativ douăzeci vor organiza alegeri parlamentare.

Anumite alegeri vor fi urmărite îndeaproape, datorită contextului internațional, marcat de ascensiunea extremelor în Europa, războiul din Ucraina sau cel dintre Israel și Hamas și de tensiuni puternice între China și Occident.

Prezidențiale în Statele Unite

Acestea sunt, fără îndoială, cele mai așteptate dintre toate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În ciuda numeroaselor procese care îl așteaptă în 2024, Donald Trump (78 de ani în 2024) este în prezent în fruntea primarelor republicane. La rândul său, Joe Biden, 82 de ani va fi cel mai probabil candidatul democrat. Potrivit mai multor sondaje de opinie realizate de presa americană, un duel între cei doi promite a fi foarte strâns, fără a reuși să determine, deocamdată, cine ar putea câștiga cu adevărat in noiembrie 2024.

Alegerea noului președinte american va avea consecințe notabile la nivel internațional, Statele Unite fiind în prezent deosebit de investite în conflictul dintre Israel și Hamas sau în războiul din Ucraina. O alegere a lui Donald Trump ar putea,pune in pericol eforturile Ucrainei impotriva invaziei ruse.

Alegeri europene

În perioada 6-9 iunie 2024, cetățenii celor 27 de țări ale Uniunii Europene sunt chemați la vot pentru a nominaliza cei 720 de noi europarlamentari, în cadrul unui vot transnațional gigant. Aceste alegeri vor fi, fără îndoială, marcate de o creștere semnificativă a extremei drepte în Parlamentul European.

Mai multe țări UE sunt acum conduse de figuri de extremă dreaptă, precum Italia lui Giorgia Meloni, Ungaria lui Viktor Orban sau Polonia lui Andrzej Duda. În mai multe țări, partidele mai mult decât conservatoare câștigă teren și în adunările parlamentare. Partidul islamofob de extremă dreaptă PVV a câștigat în special alegerile legislative olandeze. În Polonia, dacă coaliția pro-europeană de centru și stânga a reușit să adune o majoritate de voturi la ultimele alegeri legislative, partidul conservator Lege și Justiție (PiS) a fost totuși pe primul loc la vot și va rămâne o forță de opoziție foarte importantă. .

Principalele dezbateri de la alegerile europene se vor concentra pe imigrație, securitate și putere de cumpărare.

Prezidențiale în Rusia

Nu este greu de prezis rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia, al căror tur primul va avea loc în perioada 15-17 martie 2024. Deloc surprinzător, Vladimir Putin și-a anunțat deja candidatura, la trei ani după ce a modificat Constituția ca să se poată reprezenta. Ar putea astfel să rămână la putere până în 2036. În această ipoteză, ar depăși, așadar, longevitatea lui Iosif Stalin în fruntea Kremlinului.

Deja la putere de 23 de ani, Vladimir Putin exercită o puternică represiune asupra tuturor formelor de opoziție și asupra societății civile ruse. Principalii săi adversari politici sunt fie exilați, fie inchisi.

Legislative în Iran

Iranienii vor merge la vot pe 1 martie pentru alegerile legislative, într-un context național și internațional destul de tensionat. Aceste alegeri au loc la optsprezece luni după moartea lui Mahsa Amini, o studentă iraniană de origine kurdă care a murit după ce a fost arestată de poliția morală pentru voalul ei prost potrivit.

Moartea sa a provocat un val de indignare la scară globală și demonstrații majore în Iran. Această mișcare de protest față de puterea de guvernământ a fost reprimată foarte violent de autoritățile iraniene, care au arestat zeci de mii de oameni și au provocat sute de morți.

De asemenea, iranienii se tem de repercusiunile războiului dintre Israel și Hamas, care a început pe 7 octombrie. Iranul joacă într-adevăr un rol central în conflict. Prin urmare, o înfrângere a grupării teroriste Hamas ar putea avea consecințe în Iran și asupra următoarelor alegeri.

Mai mult, la ultimele alegeri legislative din 2020, rata de participare nu a depășit 43%, cea mai scăzută din 1971, după un boicot al opoziției față de conservatorii de la putere.

Prezidențiale și legislative în Taiwan

Aceste alegeri vor fi urmărite în special la Beijing. Pe 13 ianuarie 2024, în Taiwan vor avea loc alegerile prezidențiale și legislative. Cei aproximativ 19 milioane de taiwanezi înscriși pe listele electorale vor trebui să își nominalizeze următorul președinte, precum și deputații.

Rezultatele acestor alegeri vor prezenta un interes deosebit pentru China, care urmărește să anexeze insula, inclusiv militar, dar și Statele Unite, aproape de puterea aflată în Taiwan. Aceste alegeri vor fi, prin urmare, decisive pentru relațiile internaționale dintre Taiwan și cele mai mari puteri mondiale.

Problema Taiwanului a fost în centrul tensiunilor semnificative dintre Washington și Beijing în ultimii ani. China a efectuat numeroase manevre militare în jurul insulei, ca „avertisment” împotriva unei posibile apropieri de Statele Unite.

Citește și