• Grecia este cea mai slab clasată ţară din UE în ceea ce priveşte libertatea presei, potrivit clasamentului anual al libertăţii presei în lume.
  • Anumite grupuri de populaţie sunt predispuse să creadă aceste dezinformări, ceea ce alimentează neîncrederea lor în mass-media de calitate, se precizează în rapotul privind România.
  • La coada clasamentului se găsesc China, Belarus, Rusia, Iran, Myanmar şi Coreea de Nord.

Grecia este cea mai slab clasată ţară din UE în ceea ce priveşte libertatea presei, potrivit clasamentului anual al libertăţii presei în lume, publicat marţi.

Grecia a căzut sub Bulgaria şi se află acum pe locul 108, în scădere de pe locul 70 în clasamentul de anul trecut pe o listă de 180 de ţări, întocmită de Reporteri fără frontiere.

La coada clasamentului se găsesc China, Belarus, Rusia, Iran, Myanmar şi Coreea de Nord. Ţările europene au înregistrat, de asemenea, o deteriorare a libertăţii presei, inclusiv Italia, în scădere cu 17 locuri faţă de clasamentul de anul trecut, Slovenia în scădere cu 18 locuri, Austria în scădere cu 14 şi Belgia în scădere cu 12.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

România a căzut pe locul 56 de pe 48, anul trecut

Jurnalismul de interes public se confruntă cu o concurenţă a campaniilor de dezinformare conduse de anumite entităţi şi politicieni, în special în contextul pandemiei COVID-19. Anumite grupuri de populaţie sunt predispuse să creadă aceste dezinformări, ceea ce alimentează neîncrederea lor în mass-media de calitate, se precizează în rapotul privind România.

Grecia se află pe o listă de ţări, printre care Slovenia, Polonia şi Ungaria, care au intensificat legile draconice împotriva jurnaliştilor, se arată în raport. Atena a adoptat anul trecut o nouă lege prin care răspândirea de ,,informaţii false” de către cetăţeni constituie o infracţiune şi se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare.

Raportul notează, de asemenea, că cei responsabili de uciderea jurnaliştilor Daphne Caruana Galizia în Malta şi Ján Kuciak în Slovacia nu au fost încă condamnaţi. În Grecia, autorităţile nu au reuşit să rezolve cazul asasinării jurnalistului grec Giorgos Karaivaz, care a fost împuşcat în faţa casei sale din Atena în aprilie 2021.