• Zece organizații europene și internaționale cer investigații independente în cazul hărțuirii jurnalistei Emilia Șercan.
  • Organizațiile au semnat o scrisoare prin care amintesc că în România există o creștere a cazurilor de presiune și agresiune nejustificată asupra jurnaliștilor din partea unor politicieni, polițiști sau ofițeri militari.
  • Emilia Șercan se confruntă cu un caz grav de hărțuire din partea autorităților după ce a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

Jurnalista Emilia Șercan, cea care a expus plagiatul lui Nicolae Ciucă, e sprijinita de 10 organizații internaționale în lupta ei cu politicienii și instituțiile statului român care o hărțuiesc. Jurnalista a publicat pe pagina personală de Facebook scrisoarea semnată de 10 instituții care militează pentru libertatea presei și pentru libertatea de exprimare.

„Zece organizații europene și internaționale care militează pentru libertatea presei și pentru libertatea de exprimare, membri ai Media Freedom Rapid Response (MFRR) și partenerii acestora, au reacționat în urma denunțului public pe care l-am făcut în legătură cu acțiunea de kompromat orchestrată de la o probă pe care am furnizat-o poliției într-un dosar penal.

Cele zece organizații au exprimat îngrijorări serioase cu privire la acest caz și la implicațiile pe care acesta le aduce pentru libertatea presei în România. Astăzi, cele zece organizații au trimis o scrisoare deschisă către autoritățile române, prin care cer investigații prompte și independente. Scrisoarea amintește faptul că amenințările și hărțuirea mea au loc pe un fond de agresiuni recente și presiuni nejustificate împotriva jurnaliștilor și a lucrătorilor media din România, venite din partea unor politicieni, procurori, polițiști sau ofițeri militari”, a scris Șercan.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT


În scrisoarea trimisă inclusiv premierului Nicolae Ciucă, semnatarii menționează că „publicarea fotografiilor personale ale Emiliei Șercan, sustrase ilegal, și scurgerea de informații din ancheta penală trebuie investigate cu promptitudine și independent”.

Scrisoarea a fost trimisă Prim-ministrului României Nicolae Ciucă, Ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, Inspectorului General al Poliției Române, Chestorul de poliție Benone-Marian Matei și Procurorului General al României Gabriela Scutea.

Noi, organizațiile semnatare ale Media Freedom Rapid Response (MFRR) și partenerii noștri, găsim tulburătoare hărțuirea jurnalistei Emilia Șercan prin publicarea fotografiilor personale sustrase ilegal și prin presupusa scurgere de informații din ancheta penală ce investiga fapta respectivă. Cerem anchetarea promptă și independentă a ambelor situații, precum și a amenințărilor precedente adresate lui Șercan.

Pe 16 februarie, Șercan a primit un mesaj dezumanizant de la o persoană necunoscută, ce ajunsese în Spam pe Facebook Messenger, mesaj care a alertat-o cu privire la faptul că cinci fotografii personale făcute acum 20 de ani au fost publicate pe 34 de website-uri cu conținut pornografic”, au remarcat semnatarii scrisorii de protest.

În consecință, Emilia Șercan a făcut plângere penală, însă a constatat că imaginile furate au ajuns inclusive în presa din Republica Moldova, însă nu știe cum au ajuns acolo.

Pe 18 februarie, Șercan a descoperit faptul că un website din Republica Moldova publicase un articol ce conținea cele cinci fotografii furate, precum și captura de ecran ce suprindea mesajul primit pe Facebook Messenger, pusă la dispoziție doar Poliției Române, alături de un scurt comentariu asupra conduitei sale profesionale. Șercan a constatat faptul că articolul fusese publicat la aproximativ 40 de minute după ce părăsise sediul Serviciului de Investigații Criminale. Link-ul către articolul respectiv fusese postat ulterior pe 74 de website-uri, în mare parte din România, și unele din Republica Moldova”, se mai explică în scrisoare.

Hărțuirea Emiliei Șercan a început după ce aceasta a dezvăluit că actualul premier Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. „A doua zi, a primit amenințări cu privire la siguranța sa personală pe adresa de e-mail profesională, urmate de altele – pe 2 februarie, primite pe Facebook Messenger. Ambele incidente sunt investigate de Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București”, mai explică semnatarii. În consecință, autoritățile din România ar trebui să investigheze cazul într-un mod independent și rapid.

Scrisoarea a fost semnată de 10 instituții, printer care ActiveWatch, ARTICLE 19, Centrul pentru Jurnalism Independent, Coaliția pentru Femei în Jurnalism, Centrul European pentru Libertatea Presei și Mass-Media, Committee to Protect Journalists (CPJ), Free Press Unlimited, Institutul Internațional de Presă, OBC Transeuropa (OBCT), Reporteri Fără Frontiere (RSF).