• Liderul cecen îi acuză şi pe aliaţii Kievului: „Văd că unii sunt îngrijoraţi de ajutorul extern pentru Ucraina. Nu vă faceţi griji! Aceasta este o schemă de spălare a banilor.”
  • Unităţile cecene au intrat în Ucraina pe 25 februarie, a doua zi după invazia în trei coloane de vehicule blindate.
  • În lot de trupe de elită, Wagner a început să adune novici în ale luptelor.

Într-un filmuleţ postat pe canalul său Telegram, stând pe canapea, Kadîrov îl ameninţă din nou pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, repetând acuzaţiile de satanism făcute şi de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Trebuie să lovim bârlogul sataniştilor din centrul Kievului! Este necesar să-l lovim pe principalul apărător şi agitator al acestei ideologii laşe: Zelenski”, a declarat Kadîrov care deja în februarie anul trecut – conform Wall Street Journal – primise comanda de la Putin să-l omoare pe preşedintele ucrainean.
În videoclipul său de propagandă, liderul cecen îi acuză şi pe aliaţii Kievului: „Văd că unii sunt îngrijoraţi de ajutorul extern pentru Ucraina. Nu vă faceţi griji! Aceasta este o schemă de spălare a banilor. Oficialii occidentali şi ucraineni vor jefui aceste fonduri şi nu mai mult de 15% din suma totală a sprijinului va ajunge în tranşee. Este mai bine să vă faceţi griji pentru altceva.”

Ameninţăndu-i pe aliaţi NATO, Kadîrov spune apoi: „Au calculat greşit într-un singur lucru: ne onorăm tradiţiile, religia, cultura. Este imposibil să înşeli credincioşii cu „valori” străine atunci când Coranul este ars pe străzile Occidentului şi se vând pe rafturi ziare cu caricaturi ale Profetului. Suntem în război împotriva satanismului şi a tuturor manifestărilor sale cele mai grave. Ştii despre ce vorbesc, nu vreau să enumăr totul. Aceasta este puterea noastră spirituală. Şi acest spirit nu poate fi rupt! Da, populaţia Ucrainei este pe moarte. Dar ar trebui să fie jigniţi că mor în zadar pentru dreptul Occidentului de a organiza parade cu curcubee în faţa copiilor, şi nu pentru valorile lor naţionale. Sodoma şi Gomora au fost pedepsite de Atotputernic. Şi astăzi această sabie a răzbunării sacre este în mâinile Rusiei!”.

Recomandări

ÎNCEPE SIMULAREA PENTRU BAC
STARE DE URGENȚĂ ÎN HAITI
MICROSOFT INVESTEȘTE ÎN MISTRAL AI
HALEY ÎL ÎNVINGE PE TRUMP
INDIA SE PREGĂTEȘTE DE NUNTĂ
RECORD PENTRU BITCOIN

Traseul Batalionului Wagner până la Bahmut

Unităţile cecene au intrat în Ucraina pe 25 februarie, a doua zi după invazia în trei coloane de vehicule blindate. Unul dintre ele a fost aproape complet distrus la marginea Kievului, celelalte două reuşind să ajungă în capitala Ucrainei. Când operaţiunea rusă de la Kiev a eşuat, Kadîrov a decis să recurgă la mobilizarea în Cecenia. În lot de trupe de elită, Wagner a început să adune novici în ale luptelor.

Unul dintre intervievaţii de The Wall Street Journal, care a fugit din Cecenia în august, a spus că nu numai autorităţile, ci şi liderii religioşi sunt implicaţi în recrutare. Ei merg la săli de sport şi cluburi oferă până la 300.000 de ruble pentru participarea la război. Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, forţele de securitate cecene au adus în război cele mai vulnerabile grupuri: datornici, condamnaţi.

Din această vară, sarcinile unităţilor cecene din Ucraina au început să acţioneze ca trupe de suport, sprijinind retragerea armatei ruse, a declarat pentru WSJ un reprezentant al informaţiilor militare ucrainene. În general, modul lor de operare este următorul: după încheierea ostilităţilor din teritoriile ocupate de ruşi, trupele lui Kadîrov desfăşoară „operaţiuni de curăţare”: caută spioni şi gherile ucrainene în aşezările ocupate. „Ei fac cea mai murdară muncă, tortură”, spune Maria Davidson, şefa grupului suedez pentru protecţia drepturilor emigranţilor ceceni.

Grija pentru militari nu există. Vechi soldaţi ruşi din grupul Wagner au fost ucişi în asaltul asupra lui Bakhmut. Iar o fotografie cu cadavrele oamenilor a fost postată pe canalul rus de Telegram Maxim Mirovich.