Kamala Harris a condamnat atacurile israeliene asupra Gaza

Kamala Harris

Vicepreședintele american Kamala Harris a condamnat pierderile de vieți omenești în urma unui atac aerian israelian împotriva unei școli din Gaza, sâmbătă. Mai mult de 70 de persoane au fost ucise în clădirea care adăpostea palestinieni strămutați, a declarat pentru BBC directorul unui spital.

Harris a declarat că „mult prea mulți” civili au fost uciși „încă o dată” și a reiterat apelurile pentru un acord privind ostaticii și o încetare a focului, reluând comentariile făcute de Casa Albă.

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat că școala al-Taba’een „a servit ca o instalație militară activă a Hamas și a Jihadului Islamic”, ceea ce Hamas neagă.

Vorbind în cadrul unui eveniment de campanie în Phoenix, Arizona, Harris a declarat că Israelul are dreptul să „atace Hamas”, dar are și „o responsabilitate importantă” de a evita victimele civile. Atacul aerian de sâmbătă a fost criticat de puterile occidentale și regionale, Egiptul afirmând că a arătat că Israelul nu dorește să ajungă la o încetare a focului sau să pună capăt războiului din Gaza.

Fadl Naeem, șeful spitalului al-Ahli, unde au fost transportate multe dintre victime, a declarat că aproximativ 70 de victime au fost identificate în orele de după atac – rămășițele multor altora fiind atât de grav desfigurate încât identificarea a fost dificilă.

Armata israeliană a spus că a „lovit cu precizie teroriștii Hamas care operează într-un centru de comandă și control al Hamas încorporat în școala al-Taba’een”.
O declarație a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) și a Agenției israeliene de securitate a declarat că „cel puțin 19 teroriști Hamas și ai Jihadului Islamic” au fost „eliminați” în atac.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că „diverse indicii ale serviciilor de informații” sugerează o „probabilitate ridicată” ca Ashraf Juda, comandantul Brigăzii de tabere centrale a Jihadului Islamic, să se fi aflat la școala din Taba’een în momentul atacului.

Hamas a descris atacul drept o „crimă oribilă și o escaladare periculoasă” în „războiul de exterminare al Israelului împotriva poporului palestinian”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Sean Savett, a declarat că Hamas a folosit școlile „ca locuri în care să se adune și să opereze”.

„Dar, de asemenea, am spus în mod repetat și consecvent că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a reduce la minimum vătămarea civililor”, a adăugat el.

Israelul a atacat mai multe astfel de adăposturi în Gaza în ultimele câteva săptămâni. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 477 din cele 564 de clădiri școlare din Gaza au fost lovite direct sau avariate până la 6 iulie, iar de atunci mai mult de o duzină au fost vizate.

Școala Al-Taba’een adăpostea peste 1 000 de persoane – după ce a primit recent zeci de persoane strămutate din orașul Beit Hanoun, după ce armata israeliană le-a ordonat să își părăsească locuințele. Clădirea servea și ca moschee, iar atacul israelian a lovit în timpul rugăciunilor din zori, au declarat martorii. Jaafar Taha, un elev care locuiește lângă școală, a declarat pentru BBC că sunetul bombardamentului a fost urmat de țipete și zgomot.

„Salvați-ne, salvați-ne’, strigau ei”, a spus el.

„Scena era îngrozitoare. Erau bucăți de corp peste tot și sânge care acoperea pereții”.

Salim Oweis, purtător de cuvânt al agenției ONU pentru copii, Unicef, a declarat pentru BBC că atacul a fost „cu adevărat revoltător”.

„Toate aceste școli sunt într-adevăr pline de civili, copii, mame și familii, care se refugiază în orice spațiu gol, fie că este o școală sau o moschee, orice ar fi, chiar și în curțile spitalelor”.

Această lovitură a atras din nou atenția asupra unei dinamici controversate a războiului din Gaza. Israelul susține că Hamas folosește infrastructura civilă pentru a planifica și a efectua atacuri, motiv pentru care a țintit spitale și școli – locuri protejate de dreptul internațional. Hamas a negat în mod constant acuzațiile.

Oameni înarmați conduși de Hamas au ucis aproximativ 1 200 de persoane într-un atac asupra Israelului la 7 octombrie, luând alte 251 ca ostatice în Gaza.
Acest atac a declanșat o ofensivă militară israeliană masivă împotriva Gaza și războiul actual. Mai mult de 39.790 de palestinieni au fost uciși în campania israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Exit mobile version