- În 2020, Biden a câștigat la Georgia, la o diferență de 0,17%, adică 11,779 de voturi.
- În 2020, Georgia a trecut de partea democraților, prima victorie a unui democrat, din 1992.
- Inflația și avortul sunt cele mai importante preocupări pentru alegătorii din Georgia.
Americanii își aleg astăzi viitorul președinte, într-o luptă strânsă între Kamala Harris și Donald Trump. După una dintre cele mai controversate campanii din istoria recentă, sondajele sugerează că rezultatul este incert.
Advertisment
„Este foarte greu să prognozezi, să faci o estimare referitoare la cine va câștiga așa numitele swing states. Inclusiv sondajele de opinie din fiecare dintre aceste state arată fie o diferență extrem de mică pentru ei, fie egalitate. De cele mai multe ori, cei care lucrează cu sondajele de opinie nu riscă să prognozeze statul într-o parte sau alta, îl numesc „too close to call”, tocmai pentru că în niciunul dintre state, sondajele nu au arătat o diferență care să-i permită cuiva să facă o astfel de estimare. Și atunci, evident, toată lumea va aștepta numărătoarea. Kamala Harris a reușit, spre deosebire de Hillary Cliton în 2016, să convingă femeile să o voteze. De aceea, s-a discutat de numărul mare de femei care, în multe dintre state, a ieșit la vot. Campania lui Donald Trump a insistat foarte mult pe socializare, ca bărbații să vină la vot pentru a regla această situație”, a explicat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.
„Din punctul meu de vedere, la cum au arătat campania electorală și mesajele de campanie, strategia de campanie nu a fost în jurul Kamalei Harris. Nu a încercat înfăptuirea unui profil de președinte care să propună anumite linii foarte clare. E mai mult o campanie negativă la adresa lui Donald Trump. Era oarecum de așteptat, pentru că până la urmă, toate aceste alegeri din Statele Unite se învârt în jurul lui Donald Trump. Sunt susținătorii lui care sunt convinși să vină la vot doar pentru că Donald Trump, reprezintă, pe de-o parte, visul american, ceea ce și-ar dori să fie fiecare dintre ei. Pe de altă parte, democrații din campania doamnei Harris vin în număr foarte mare la vot doar să voteze împotriva lui Doald Trump ca nu cumva acesta să ajungă președinte. E o campanie și o zi a votului care se învârte doar în jurul lui Donald Trump”, a adăugat Vladimir Ionaș.
Recomandări
Înainte să intre Kamala Harris în această cursă de discuta foarte mult despre vârsta candidaților, mai exact, despre faptul că Joe Biden a mai avut anumite incidente puse pe seama vârstei în acest mandat și se discuta și despre faptul că nici Donald Trump nu este foarte tânăr. Vedem o diferență de 18 ani între Trump și Kamala. Însă, a mai contat acest criteriu până la final?
„Subiectul vârstei celor doi candidați a luat avânt în momentul în care s-a discutat foarte mult despre starea de sănătate a actualului președinte al Statelor Unite. În momentul în care republicanii de partea societății acuzau că președintele Biden nu ar fi capabil din punct de vedere medical, psihic, să mai conducă țara, a izbucnit această discuție destul de dură asupra candidaților, tocmai pentru a arăta că nu este o diferență mare în ceea ce reprezintă Joe Biden din punct de vedere al generației și ceea ce reprezintă Donald Trump. Ulterior, în momentul în care doamna Harris i-a luat locul domnului Biden în această cursă, subiectul nu a mai reprezentat interes, pentru că nu e un subiect care să poate face diferența într-o campanie electorală atât de importantă”.
Kamala a mers foarte mult pe tema avortului, iar Donald Trump pe imigrație. Într-un sondaj în care se discuta despre preocupările americanilor, pe primele locuri erau imigrația, economia și tot ceea ce ține de zona economică, iar avortul era destul de jos, undeva la 60% dintre americani erau proecupați de această problemă. Ar putea câștiga aceste alegeri Kamala Harris, cu un subiect central de campanie, care nu este neapărat în topul americanilor?
„Nu e în topul problemelor majore, dar problema avortului, a dreptului femeilor de a apela la avort atunci când consideră că este necesar este un subiect care creează foarte multe emoții și care poate convinge o parte a electoratului să iasă la vot. Iată că de data aceasta, cel puțin cu cifrele pe care le avem în momentul acesta, numărul femeilor care au ieșit la vot este mult mai mare decât în 2016. I-a reușit din acest punct de vedere mesajul de campanie. Nu este prevăzut, însă, dacă acest lucru îi va aduce și victoria. E foarte greu de spus. Dar ca subiect care să mobilizeze oamenii să vină la vot, e pus foarte bine”.
Care este starea de spirit a americanilor legată de aceste alegeri?
„Există o așteptare foarte mare din partea susținătorilor lui Donald Trump și a partidului republican. Chiar pot spune că există emoții în rândul acestui public. Pe de altă parte, în tabără democraților, în momentul de față nu există o opinie foarte clar conturată. Mai degrabă, oamenii așteaptă să vadă care va fi rezultatul sau așteaptă să vadă dacă doamna Harris va reuși să câștige unele dintre statele cheie. E un mare semn de întrebare în momentul de față în rândul statului democrat.