• Katalin Novak este prima femeie care a devenit președinte în Ungaria.
  • Aceasta a avut cu 51 de voturi mai mult decât contracandidatul său.
  • În trecut, aceasta a ocupat funcția de Ministru al Tineretului și Familiei.

Katalin Novak a devenit prima femeie care a ocupat cel mai înalt post guvernamental din Ungaria. Aceasta este una dintre persoanele care care este în favoarea valorilor tradiționale ale familiilor maghiare.

Katalin Nowak îi va succeda lui Janos Ader. Două treimi dintre membrii Adunării de Stat (parlamentul unicameral) ai țării au votat joi pentru candidatura ei, conform Euronews.

137 de voturi au fost în favoarea sa, în timp ce contracandidatul, Péter Róna, a avut cu 51 de voturi mai puțin. Katalin îl susține cu tărie pe premierul populist Viktor Orbán și, în trecut, a ocupat funcția de Ministru al Tineretului și Familiei din Ungaria.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

După ce a obținut sprijinul deputaților, aceasta a intonat „Așa să-mi ajute Dumnezeu”, continuând cu afirmația conform căreia invadarea Ucrainei de către Rusia este o decizie „inacceptabilă”. Câștigarea alagerilor de către aceasta era de așteptat, deoarece partidul Fidesz al lui Orban se bucură de o majoritate covârșitoare în parlamentul din Ungaria.

Numirea acesteia în rolul de președinte al Ungariei a avut loc cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare din aceeași țară, alegeri care se anunță a fi extrem de strânse.

Cele șase partide de opoziție și-au unit forțele și au format o alianță cum nu s-a mai întâlnit până acum, scopul fiind acela de a încerca să îi răstoarne pe Fidesz și pe Orban, aducându-se în discuție atacarea statului de drept din anul 2010.

Peter Marki-Zay, lideurl opoziției, a spus că noua președintă, Katalin, este „nepotrivită” pentru funcția pe care a dobândit-o, deoarece ar fi extrem de apropiată de premierul Ungariei. Mandatul acesteia va fi valabil pentru următorii cinci ani, iar, printre puterile pe care le va avea în calitate de președinte, se numără blocarea temporară a legilor și convocarea referendumurilor.