• Congresul va trebui să semneze o nouă creștere a autorității de împrumut a Statelor Unite, în valoare de 31,4 trilioane de dolari.
  • În ultimul deceniu, republicanii au închis în mod repetat o mare parte a guvernului și au împins cel mai mare debitor din lume în pragul neplății.
  • El a câștigat în cele din urmă la o diferență de 216-211.

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales sâmbătă dimineață președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, după ce a făcut concesii unui grup de radicali de dreapta care au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea partidului de a guverna.

Californianul în vârstă de 57 de ani a suferit o ultimă umilință atunci când reprezentantul Matt Gaetz s-a abținut să voteze pe al 14-lea buletin de vot în timp ce se apropia miezul nopții, ceea ce a provocat o încăierare în care colegul său republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic.

Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur de scrutin a pus capăt celei mai profunde disfuncții din Congres din ultimii 160 de ani. A ilustrat, așadar, dificultățile cu care se va confrunta în conducerea unei majorități înguste și profund polarizate.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
UN ROMÂN E ARESTAT DE TRĂDARE
ORBAN ÎL APĂRĂ PE NETANYAHU
CE TREND ÎNCERCI AZI? QUIET VACATIONING
MAI EȘTI TARE, BUGETARE?
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI

El a câștigat în cele din urmă la o diferență de 216-211. McCarthy a putut fi ales cu voturile a mai puțin de jumătate dintre membrii Camerei doar pentru că cinci membri din propriul partid și-au retras voturile – nu l-au susținut pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt concurent.

McCarthy a fost de acord cu o cerere a adepților liniei dure, conform căreia orice deputat ar putea cere în orice moment revocarea sa. Acest lucru va reduce drastic puterea pe care o va deține atunci când va încerca să adopte legislație în probleme critice, inclusiv finanțarea guvernului, abordarea plafonului iminent al datoriei națiunii și alte crize care pot apărea.

„Am obținut lucrurile care sunt transformaționale”, a declarat reprezentantul republican Ralph Norman, care a votat pentru susținerea lui McCarthy după ce i s-a opus o mare parte din săptămână.

Rezultatele mai slabe decât se așteptau ale republicanilor la alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie i-au lăsat pe aceștia cu o majoritate îngustă de 222-212, ceea ce a dat o putere supradimensionată adepților liniei dure de dreapta care s-au opus conducerii lui McCarthy. Aceste concesii, inclusiv reducerile drastice ale cheltuielilor și alte limitări ale conducerii lui McCarthy, ar putea indica noi turbulențe în lunile următoare, în special atunci când Congresul va trebui să semneze o nouă creștere a autorității de împrumut a Statelor Unite, în valoare de 31,4 trilioane de dolari.