• Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul.
  • Duminică, Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a pus sub semnul întrebării oferirea de garanții de securitate „unui stat terorist și ucigaș” .
  • La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere.

Oficialii ucraineni au respins ideea sugerată de președintele francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să analizeze modul în care să abordeze cererea Rusiei de garanții de securitate dacă Moscova acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului de nouă luni al lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit POLITICO.

Europa ar trebui să discute cum să ofere garanții Rusiei în ziua în care aceasta se va întoarce la masa negocierilor , a declarat președintele francez.

Duminică, Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a pus sub semnul întrebării oferirea de garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș” .

În loc de Nürnberg – să semnăm un acord cu [Rusia] și să dăm mâna?” . a scris Danilov pe Twitter, referindu-se la procesele criminalilor de război naziști de după cel de-al Doilea Război Mondial. Sângele ucrainean pe mâinile lui Putin nu va deranja afacerile ca de obicei?” , a scris el.

Într-un interviu acordat postului TF1, înregistrat în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în SUA, liderul de la Elysee a apreciat că Europa trebuie să-şi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi Occidentul în ansamblu trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm – aşa cum a spus mereu preşedintele Putin – este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia’‘ , a explicat Macron.

Danilov a declarat că el crede că o Rusie denuclearizată și demilitarizată” este cea mai bună garanție a păcii pentru Europa și pentru lume” .

Ucraina cere condamnarea criminalilor de război

La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere.

Lumea civilizată are nevoie de «garanţii de securitate» în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin” , a scris Podoliak, de asemenea pe Twitter.

Aceasta nu este prima ruptură între Kiev și Paris în legătură cu posibilele negocieri cu Kremlinul. Zelenski a declarat în luna mai că Macron a cerut Ucrainei să facă concesii privind suveranitatea sa pentru a-l ajuta pe Putin să salveze aparențele.

La vremea respectivă, Elysée a respins acuzațiile lui Zelenski, subliniind că Macron nu i-a cerut niciodată lui Zelenski nicio concesie.