• Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că o prelungire de 60 de zile contrazice documentele semnate de garanții Turcia și ONU.
  • Acordul de 120 de zile, care a contribuit la atenuarea unei părți din creșterea prețurilor mondiale la alimente, a fost reînnoit în noiembrie anul trecut.
  • Această prelungire expiră sâmbătă, iar o altă prelungire de 120 de zile a fost luată în discuție.

Ucraina a declarat că propunerea Rusiei de a prelungi cu 60 de zile acordul de export de cereale pe timp de război contravine acordului dintre cele două țări.

O delegație rusă a anunțat luni că Moscova este pregătită să prelungească acordul de export de cereale al Ucrainei în urma discuțiilor cu Națiunile Unite – dar numai pentru încă 60 de zile. Organizația Națiunilor Unite a precizat într-o declarație că „ia act” de anunțul Rusiei privind prelungirea și și-a reafirmat sprijinul pentru acordul încheiat în iulie ca „parte a răspunsului global la cea mai gravă criză a costului vieții din ultima generație”.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că o prelungire de 60 de zile contrazice documentele semnate de garanții Turcia și ONU, dar nu a respins propunerea. „Acordul privind grânele implică cel puțin 120 de zile de prelungire, prin urmare poziția Rusiei de a prelungi acordul doar cu 60 de zile contrazice documentul semnat de Turcia și ONU”, a declarat Kubrakov pe Twitter.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

„Așteptăm poziția oficială a ONU și a Turciei, în calitate de garanți ai inițiativei”, a adăugat el. ONU și Turcia au intermediat în iulie un acord între cele două țări beligerante care permite Ucrainei – unul dintre principalele grâne de pâine ale lumii – să transporte alimente și îngrășăminte din trei dintre porturile sale de la Marea Neagră.

Acordul de 120 de zile, care a contribuit la atenuarea unei părți din creșterea prețurilor mondiale la alimente, a fost reînnoit în noiembrie anul trecut. Această prelungire expiră sâmbătă, iar o altă prelungire de 120 de zile a fost luată în discuție.

Moscova s-a simțit frustrată de faptul că un acord paralel care permitea exporturile de alimente și îngrășăminte rusești, utilizate în întreaga lume, a avut ca rezultat doar o cantitate mică de îngrășăminte rusești și deloc cereale rusești.

Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, și Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU, au primit o echipă condusă de ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin la birourile ONU din Geneva, Elveția.