• Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că o prelungire de 60 de zile contrazice documentele semnate de garanții Turcia și ONU.
  • Acordul de 120 de zile, care a contribuit la atenuarea unei părți din creșterea prețurilor mondiale la alimente, a fost reînnoit în noiembrie anul trecut.
  • Această prelungire expiră sâmbătă, iar o altă prelungire de 120 de zile a fost luată în discuție.

Ucraina a declarat că propunerea Rusiei de a prelungi cu 60 de zile acordul de export de cereale pe timp de război contravine acordului dintre cele două țări.

O delegație rusă a anunțat luni că Moscova este pregătită să prelungească acordul de export de cereale al Ucrainei în urma discuțiilor cu Națiunile Unite – dar numai pentru încă 60 de zile. Organizația Națiunilor Unite a precizat într-o declarație că „ia act” de anunțul Rusiei privind prelungirea și și-a reafirmat sprijinul pentru acordul încheiat în iulie ca „parte a răspunsului global la cea mai gravă criză a costului vieții din ultima generație”.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că o prelungire de 60 de zile contrazice documentele semnate de garanții Turcia și ONU, dar nu a respins propunerea. „Acordul privind grânele implică cel puțin 120 de zile de prelungire, prin urmare poziția Rusiei de a prelungi acordul doar cu 60 de zile contrazice documentul semnat de Turcia și ONU”, a declarat Kubrakov pe Twitter.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Așteptăm poziția oficială a ONU și a Turciei, în calitate de garanți ai inițiativei”, a adăugat el. ONU și Turcia au intermediat în iulie un acord între cele două țări beligerante care permite Ucrainei – unul dintre principalele grâne de pâine ale lumii – să transporte alimente și îngrășăminte din trei dintre porturile sale de la Marea Neagră.

Acordul de 120 de zile, care a contribuit la atenuarea unei părți din creșterea prețurilor mondiale la alimente, a fost reînnoit în noiembrie anul trecut. Această prelungire expiră sâmbătă, iar o altă prelungire de 120 de zile a fost luată în discuție.

Moscova s-a simțit frustrată de faptul că un acord paralel care permitea exporturile de alimente și îngrășăminte rusești, utilizate în întreaga lume, a avut ca rezultat doar o cantitate mică de îngrășăminte rusești și deloc cereale rusești.

Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, și Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU, au primit o echipă condusă de ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin la birourile ONU din Geneva, Elveția.