• Zelenski a declarat luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face „tot posibilul şi imposibilul” pentru a oferi sprijin soldaților care se află pe linia frontului.
  • Președintele Chinei, Xi Jinping, plănuiește să viziteze Rusia chiar săptămâna viitoare.
  • Curtea penală internațională intenționează să deschidă două cazuri de crime de război legate de invazia rusă în Ucraina.

UPDATE ORA 23.00

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a fost convocat la Departamentul de Stat, din cauza incidentului aerian produs deasupra Mării Negre, soldat cu prăbuşirea unei drone militare americane.

Îi vom transmite ambasadorului o notă de protest, din cauza unei încălcări clare a dreptului internaţional”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de agenţia Reuters şi de cotidianul Le Monde.

UPDATE ORA 22.00

Germania a confirmat în ianuarie că va pune 14 tancuri Leopard 2A6 la dispoziția efortului de război al Ucrainei și că va acorda țărilor partenere permisiunea de a reexporta alte tancuri de luptă către Kiev, depășind astfel reticențele legate de trimiterea de armament greu pe care Ucraina îl consideră crucial pentru a învinge invazia rusă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Cancelarul Olaf Scholz se afla sub presiune de săptămâni întregi, iar aparenta sa ezitare cu privire la problema livrării tancurilor de luptă dorite de guvernul Zelenski a provocat o consternare tot mai mare în rândul aliaților occidentali.

UPDATE ORA 20.45

Președintele Joe Biden a fost informat marți despre un incident deasupra Mării Negre, în care un avion de vânătoare rus Su-27 a lovit elicea unei drone de supraveghere militară americane „Reaper”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Deși au mai existat și alte astfel de interceptări, a precizat Kirby, aceasta a fost demnă de luat în seamă pentru că a fost „nesigură și neprofesionistă” și a provocat doborârea unui avion american. „Deci este unică în această privință”, a spus Kirby.

UPDATE ORA 19.20

Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană deasupra Mării Negre, forțând forțele aeriene americane să doboare avionul fără pilot, potrivit armatei americane, scrie BBC.

Aceasta spune că drona efectua o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze. Aceasta spune că „actul nesigur și neprofesionist al rușilor” aproape a provocat prăbușirea unuia dintre avioanele de vânătoare și a dronei.

UPDATE ORA 19.00

Donald Trump și Ron DeSantis, primii doi republicani în sondajele privind nominalizarea pentru alegerile prezidențiale din 2024, au declarat că apărarea Ucrainei nu este un interes vital al SUA, în remarci care vor demoraliza Kievul și îl vor încuraja pe Vladimir Putin să creadă că timpul este de partea sa.

Trump, un admirator de lungă durată al lui Putin, a fost în mod constant sceptic cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina și a sugerat că ar putea intermedia un acord de pace, care să implice cedarea de teritoriu de către Ucraina. DeSantis a încercat anterior să se eschiveze de la întrebările privind Ucraina, iar noile sale comentarii sunt de natură să schimbe și mai mult sentimentul în cadrul partidului republican, îndepărtându-l de sprijinul acordat Ucrainei.

UPDATE ORA 18.00

Surse militare occidentale au declarat marți pentru AFP că a avut loc un „incident” în care a fost implicată o dronă Reaper, fabricată din SUA, care a zburat deasupra Mării Negre, o zonă cu activitate militară intensă a NATO, aproape de frontul războiului din Ucraina.

„S-a întâmplat ceva, dar nu avem confirmarea că drona a fost doborâtă. O anchetă este în curs”, a declarat pentru AFP una dintre cele două surse occidentale care au confirmat „un incident”.

Sursele, care au cerut anonimatul din cauza sensibilității informațiilor, nu au spus care țară operează drona, care este folosită pe scară largă de Statele Unite, precum și de mulți dintre aliații săi NATO.

UPDATE ORA 17.00

„Guvernatorul interimar” instalat de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie a declarat pentru agenția de știri de stat rusă Tass că poziția liniei frontului în regiune este „stabilă”, dar că forțele rusești își consolidează pozițiile în zonă în așteptarea unui atac.

„Avem toate regimentele, toate diviziile complete. Așteptăm inamicul, pentru că, în mare, știm că există un grup de atac în regiunea Zaporizhzhia, respectiv, ne întărim pozițiile, așteptăm ca inamicul să atace. Acum, toate operațiunile militare sunt concentrate în zona Vuhledar și Bakhmut, prin urmare, deocamdată este calm în direcția noastră. Și ne pregătim pentru orice acțiune provocatoare a inamicului.”, a declarat Evgheni Balițki, unul dintre liderii regiunilor ocupate din Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

Vladimir Putin s-a adresat muncitorilor de la o fabrică de aviație, unde a spus că în Ucraina este în joc „supraviețuirea statalității ruse”.

Repetând argumentul său că Occidentul este determinat să destrame Rusia, Putin a spus:

Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității rusești, de creare a condițiilor pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri.

El a adăugat că economia rusă s-a dovedit mai puternică decât se aștepta, în urma sancțiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina:

S-a dovedit, pentru mulți dintre noi, și chiar mai mult pentru țările occidentale, că bazele fundamentale ale stabilității Rusiei sunt mult mai puternice decât se credea.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că 32 de țări s-au alăturat unei coaliții care sprijină crearea unui tribunal special împotriva Rusiei pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.
Ucraina, UE și Olanda au susținut public ideea unui tribunal special. Rusia a negat acuzațiile de crime de război, inclusiv cele privind țintirea deliberată a civililor ucraineni.

UPDATE ORA 14.00

Polonia „ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG în câteva săptămâni”, afirmă premierul polonez.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare MIG în următoarele patru-șase săptămâni.

Țările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de luptă. Polonia a declarat că ar fi dispusă să trimită avioane de război în cadrul unei coaliții între țări.

Angajamentul Varșoviei față de Kiev a fost important pentru a-i convinge pe aliații europeni să doneze arme grele Ucrainei, inclusiv tancuri.

UPDATE ORA 13.00

Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga, după ce s-a raportat că se așteaptă ca această instanță să ceară primele mandate de arestare împotriva unor persoane din Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

„Nu recunoaștem această instanță, nu-i recunoaștem jurisdicția”, a declarat marți dimineață, la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, în fața jurnaliștilor.

New York Times și agenția de presă Reuters au relatat luni că procurorul de la Curtea Penală Internațională (CPI) va deschide oficial două cazuri de crime de război și va emite mandate de arestare pentru mai mulți ruși considerați responsabili de răpirile în masă de copii ucraineni și de atacarea infrastructurii civile ucrainene.

În cazul în care se va reuși, ar fi prima dată când se emit mandate de arestare de la CPI în legătură cu invazia Ucrainei.

Rapoartele privind iminența unor mandate de arestare vin la puțin peste un an după ce procurorul Karim Khan a deschis o anchetă privind posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina. În ultimele 12 luni, acesta a efectuat trei călătorii în țară și a vizitat locurile în care s-ar fi comis crime de război.

UPDATE ORA 12.00

Premierul suedez spune că probabilitatea ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei a crescut

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat marți că a crescut probabilitatea ca Finlanda să adere la alianța militară NATO înaintea Suediei, deși aderarea suedeză este doar o chestiune de timp.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO, dar s-au confruntat cu obiecții din partea Turciei, care susține că cele două țări adăpostesc membri a ceea ce consideră a fi grupări teroriste. Săptămâna trecută, țările au reluat discuțiile privind acest proces la Bruxelles.

UPDATE ORA 11.00

Rusia a fost invitată să participe la Campionatul Asociației de Fotbal a Asiei Centrale (Cafa) din iunie, pe fondul speculațiilor privind o trecere la confederația asiatică (AFC), în contextul în care această țară dorește să revină în competițiile internaționale. Echipele rusești au fost suspendate din competițiile europene și Fifa de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

UPDATE ORA 10.00

Rusia și Ucraina, în dezacord cu privire la durata prelungirii acordului privind cerealele din Marea Neagră

Rusia și Ucraina sunt în dezacord în ceea ce privește durata prelungirii acordului privind cerealele din Marea Neagră, Moscova dorind să prelungească acordul cu 60 de zile, iar Ucraina insistând că 120 de zile este prelungirea minimă permisă.

Agenția rusă de știri Tass a citat anterior viceministrul rus de externe, Alexander Grushko, care a declarat că acordul, care ajută Ucraina să exporte produse agricole în urma invaziei Rusiei, a fost prelungit în condițiile anterioare pentru 60 de zile.

UPDATE ORA 09.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, relatează Reuters.

Citând Tass, Reuters precizează că Peskov a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora CPI ar urma să ceară în scurt timp primele sale mandate de arestare împotriva unor persoane din Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina.

UPDATE ORA 08.00

Nataliya Humenyuk, șefa centrului comun de coordonare a presei din cadrul forțelor de apărare din sudul Ucrainei, a afirmat că, în cursul zilei trecute, forțele ucrainene au distrus opt unități de echipament și au ucis 14 soldați ruși pe insulele din delta râului Nipru.

Suspilne raportează că a declarat la televiziune că armata rusă a încercat să desfășoare puncte de observare pe acestea pentru a vedea ce pregătesc forțele de apărare de pe malul nordic al râului.

UPDATE ORA 07.00

Bugetul apărării din SUA urcă la 886 de miliarde de dolari, cea mai mare solicitare a Pentagonului

Cererea de buget propusă de administrația Biden pentru anul fiscal 2024 stabilește cheltuielile pentru apărare la 886 de miliarde de dolari.

Bugetul apărării include aproximativ 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să își reconstruiască infrastructura critică pe fondul războiului din Rusia. Bugetul va finanța, de asemenea, contracte multianuale pentru rachete și alte muniții pentru a reface stocurile americane.

Bugetul federal include, de asemenea, 63,1 miliarde de dolari pentru Departamentul de Stat și USAID.

UPDATE ORA 06.00

Lupte crâncene au loc pentru controlul centrului Bahmut din estul Ucrainei, au declarat forțele din ambele părți ale conflictului, în timp ce numărul victimelor continuă să crească în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul din Rusia.

Rusia și-a intensificat eforturile pentru a cuceri Bahmut la începutul lunii februarie, după luni de lupte intense în jurul orașului, și de atunci a pătruns în suburbiile micului oraș. Forțele ucrainene se luptă acum cu atacuri dinspre nord, est și sud. Singurul lor drum de ieșire, spre vest, se află sub tirul artileriei rusești.

UPDATE ORA 05.00

Rusia va prelungi cu 60 de zile acordul critic privind cerealele

Rusia a sugerat reînnoirea unui acord crucial pentru a permite exportul în siguranță de grâne din porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru jumătate din durata acordului anterior, relatează Reuters.

Propunerea a fost intermediată pentru prima dată între Rusia și Ucraina de către Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut. Fără acest grâu, o serie de țări s-ar confrunta cu o penurie alimentară critică.

UPDATE ORA 04.00

Președintele Chinei, Xi Jinping, plănuiește să viziteze Rusia chiar săptămâna viitoare, potrivit unor surse care au vorbit pentru agenția de presă Reuters. Vizita are loc după ce înalți oficiali chinezi au semnalat că China prețuiește relația sa cu Rusia în fața ostilității occidentale.

UPDATE ORA 03.00

Curtea penală internațională intenționează să deschidă două cazuri de crime de război legate de invazia rusă în Ucraina și va solicita mandate de arestare pentru mai multe persoane. Cazurile sunt primele acuzații internaționale care vor fi aduse de la începutul conflictului, relatează ziarul.

UPDATE ORA 02.00

Moscova afirmă că un acord care permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră va fi prelungit doar pentru o perioadă de 60 de zile, jumătate din durata reînnoirii anterioare, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin.

UPDATE ORA 01.00

Marina Regală a Marii Britanii a declarat că escortează o fregată și un petrolier rusesc în apele din apropierea Marii Britanii, după ce a urmărit navele prin Canalul Mânecii duminică dimineața.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face „tot posibilul şi imposibilul” pentru a oferi sprijin soldaților care se află pe linia frontului, conform President.gov.ua.

„Guvernul a aprobat şi propune Radei Supreme să adopte amendamente la bugetul de stat, cu mai mult de jumătate de trilion de grivne alocate suplimentar pentru apărare. Toate fondurile vor fi folosite pentru a oferi sprijin financiar armatei, pentru a sprijini sectorul nostru de apărare şi pentru a cumpăra echipamente de apărare, inclusiv drone. Vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a ne întări războinicii. Astăzi am discutat şi despre deminarea umanitară, ceva care este vital, la propriu. Până acum, peste 170.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru rămân periculoşi din cauza minelor inamice şi a muniţiilor neexplodate. O parte semnificativă a acestui teritoriu este pământul fermierilor noştri, pământul care a fost cultivat. Aşa că astăzi am discutat cum să intensificăm această activitate: să accelerăm deminarea umanitară şi să creştem cooperarea cu partenerii” , a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a anunțat măsuri pentru sprijinirea fermierilor. „Al doilea sezon de semănat a început deja în timpul războiului pe scară largă. Anul trecut, eforturile eroice ale fermierilor noştri şi ale tuturor lucrătorilor din sectorul agricol au făcut posibilă păstrarea producţiei agricole ucrainene şi a rolului global al Ucrainei de garant al securităţii alimentare. Şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la asta. Guvernul lucrează la măsuri adecvate pentru a sprijini industria. Am discutat şi despre situaţia din sectorul energetic, care s-a normalizat. De fapt, satisfacem nevoile energetice ale ucrainenilor pe întreg teritoriul liber al statului, în conformitate cu capacităţile de generare. Continuăm să ne pregătim pentru următorul sezon de încălzire, atât în ceea ce priveşte acumularea de resurse, cât şi protejarea instalaţiilor noastre energetice” , a precizat liderul ucrainean.

Zelenski mulțumește tărilor care impun în continuare sancțiuni Rusiei.

„Recent, Canada a făcut un pas important prin extinderea sancţiunilor la importurile de aluminiu şi oţel ruseşti. Mulţumesc Canadei pentru această decizie – pentru acest semnal către comunitatea internaţională. Nu trebuie doar să limităm capacitatea statului terorist de a eluda sancţiunile existente, ci şi să impunem altele noi pentru a împiedica Rusia să se adapteze la presiunea globală. Cu cât este mai puţină capacitatea Rusiei de a se adapta la sancţiuni, cu atât mai repede vom restabili integritatea teritorială a ţării noastre şi vom restabili pacea în Ucraina. Şi, desigur, forţele noastre de apărare. Soldaţii noştri şi presiunea globală asupra Rusiei sunt singura garanţie eficientă a protecţiei libertăţii Ucrainei, Europei şi a lumii libere” , a spus el.

Zelenski spune că situația din estul Ucrainei este dramatică și le mulțumește militarilor că fac față forțelor ruse.

„Trebuie să distrugem puterea militară a inamicului şi o vom face. Bilohorivka şi Marinka, Avdiivka şi Bahmut, Vuhledar şi Kamianka – şi toate celelalte locuri în care viitorul nostru este decis. Acolo unde se luptă pentru viitorul nostru, al tuturor ucrainenilor. Sunt recunoscător tuturor celor care sunt acum în luptă! Mulţumesc tuturor celor care îşi apără poziţiile şi luptă pentru Ucraina şi fraţii de arme! Mulţumim tuturor celor care nu-i dezamăgesc niciodată pe cei care sunt alături de ei în prima linie! Astăzi, aş dori să-i felicit pe războinicii celei de-a 92-a brigăzi mecanizate separate pentru acţiunile lor de succes în zona Bahmut. Mulţumesc, băieţi!” , a spus el.