• Au aparut imagini din regiunea Donețk din Ucraina, care a fost supusă unor noi bombardamente rusești.
  • Ucraina spune că 221 de soldați pro-Moscova au fost uciși și peste 300 de răniți în 24 de ore în orașul Bahmut, aflat pe linia frontului.
  • Ministerul rus al Apărării spune că până la 210 soldați ucraineni au murit în confruntările din partea mai largă a liniei de front din Donețk.

UPDATE ORA 24:00

Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a acuzat luni grupul paramilitar rus Wagner că încurajează migrația ilegală în Europa pentru a pedepsi țările europene care sprijină Ucraina.

,,Creșterea exponențială a fenomenului migrației de pe coastele africane face parte, de asemenea, într-o măsură semnificativă, dintr-o strategie clară de război hibrid pe care grupul Wagner (…) o pune în aplicare folosindu-și ponderea semnificativă în mai multe țări africane” , a declarat ministrul într-un comunicat.

,,La fel cum UE, NATO și Occidentul au înțeles că atacurile cibernetice fac parte din confruntarea globală pe care a deschis-o războiul din Ucraina, ar trebui să înțeleagă acum că frontul din sudul Europei devine pe zi ce trece mai periculos” , a continuat el.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

UPDATE ORA 23:00

Ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat luni că propunerea Rusiei de a prelungi cu 60 de zile acordul de export de cereale contrazice acordul inițial, semnat în iulie și care urma să expire la 18 martie, dar nu a respins în mod oficial oferta Moscovei.

,,Acordul privind +Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră+ implică cel puțin 120 de zile de prelungire, astfel că poziția Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile contrazice documentul semnat de Turcia și ONU” , a scris Oleksander Kubrakov pe Twitter, precizând că Ucraina așteaptă ,,poziția oficială” a ONU și a Ankarei, în calitate de ,,garanți ai inițiativei” .

UPDATE ORA 22:00

Meloni: Grupul Wagner se impune în Africa

Premierul italian Giorgia Meloni a avertizat luni că organizația paramilitară rusă Grupul Wagner lucrează în vederea stabilirii unei prezențe în Africa.

Vorbind despre escaladarea crizei migranților, prim-ministrul a abordat criticile cu care se confruntă guvernul său, răspunzând că Italia ar putea pur și simplu ,,să lase mercenarii și fundamentaliștii lui Wagner să continue să se instaleze în Africa” .

Ministrul apărării, Guido Crosetto, a exprimat aceleași îngrijorări, calificând creșterea numărului de sosiri de migranți drept ,,parte a unei strategii clare de război hibrid” folosită de divizia Wagner.

UPDATE ORA 21:00

UCRAINENI INSTRUIȚI ÎN SPANIA

Aproximativ 55 de soldați ucraineni termină în această săptămână un curs de pregătire de o lună în Spania pentru a utiliza tancurile Leopard 2 pe care unii aliați occidentali le-au livrat sau promis Ucrainei, a anunțat luni Madridul.

Soldații ucraineni, care au sosit în Spania la jumătatea lunii februarie, urmează să plece miercuri spre Polonia înainte de a se îndrepta spre Ucraina și linia de front, a declarat o sursă guvernamentală spaniolă. Ei au fost antrenați 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână, la baza militară San Gregorio din orașul Zaragoza, în nord-estul Spaniei, a declarat căpitanul spaniol Contreras, care nu a dorit să-și dea prenumele, în timpul unei vizite pentru presă.

Bătând praful cu tancurile în taberele de antrenament, sau cu simulatoare, această pregătire, în esență practică, tehnică și tactică, face parte din asistența militară a țărilor Uniunii Europene pentru Ucraina.

UPDATE ORA 20:00

Grupul francez TotalEnergies a declarat luni pentru AFP că renunță la o importantă fabrică de lubrifianți industriali și auto la sud-vest de Moscova, continuând astfel retragerea sa treptată din această țară, anunțată în urma ofensivei militare a Kremlinului în Ucraina.

TotalEnergies a ajuns la un acord de vânzare a uzinei sale de lubrifianți și a filialei sale TotalEnergies Marketing Russia către o companie creată de echipa de conducere rusă a filialei” , a precizat grupul, adăugând că finalizarea vânzării” tocmai a fost finalizată după ce a primit autorizația autorităților ruse, permițând punerea în aplicare efectivă și definitivă a vânzării” .

UPDATE ORA 19:00

Uniunea Europeană a prelungit, luni, până la 15 septembrie sancţiunile pe care le-a impus persoanelor şi entităţilor ruse pentru anexarea ilegală a Crimeei şi invazia totală din Ucraina, sancţiuni care-l includ şi pe preşedintele Vladimir Putin.

Din 2014, UE a sancţionat un total de 1.473 de persoane şi 205 entităţi, între care şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Violeta Prigojina, mama liderului Grupului Wagner, rămâne pe listă, în pofida faptului că Tribunalul General al UE a anulat săptămâna trecută sancţiunile împotriva sa pe motiv că legătura de rudenie nu este un motiv suficient pentru a o sancţiona, fiind prima dată când justiţia europeană s-a pronunţat contra măsurilor restrictive adoptate de UE de la începutul invadării Ucrainei.

Sentinţa poate fi încă atacată, dar Consiliul UE ,,nu a făcut încă niciun pas” în această privinţă, au declarat pentru EFE surse europene, astfel că, deocamdată, măsurile restrictive împotriva Violetei Prigojina au fost şi ele prelungite.

Tuturor persoanelor şi entităţilor sancţionate le-au fost îngheţate bunurile şi activele în UE şi li s-a interzis intrarea pe teritoriul comunitar.

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, UE a aprobat 10 pachete de sancţiuni contra Moscovei.

UPDATE ORA 18:00

Rusia este în favoarea reînnoirii acordului privind exporturile de cereale ucrainene pentru 60 de zile, nu 120, cum s-a întâmplat până acum, a declarat un oficial rus de rang înalt după discuțiile cu ONU.

,,Partea rusă (…) nu se opune unei noi prelungiri a +Inițiativei de la Marea Neagră+ după ce al doilea termen al acesteia expiră la 18 martie, dar numai pentru 60 de zile”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Verchinin într-o declarație scrisă trimisă presei după întâlnire.


Curtea Penală Internațională (CPI) vrea să îi urmărească penal pe ruși pentru crime de război în Ucraina, a relatat luni New York Times, citând două cazuri inițiale – cele ale copiilor transferați în Rusia și loviturile deliberate asupra infrastructurii civile.

Biroul procurorului CPI, care are sediul la Haga, a declarat că „nu va face niciun comentariu”. Potrivit presei americane, primul caz se referă la răpirea unor copii ucraineni care ar fi fost apoi trimiși spre adopție sau în lagăre de reeducare. Al doilea caz se referă la acuzațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi vizat în mod deliberat cu rachete infrastructura civilă, cum ar fi centralele electrice și de apă.

Tribunalul, înființat în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime din lume, ar intenționa, de asemenea, să solicite mandate de arestare pentru mai multe persoane, potrivit New York Times.

UPDATE ORA 17:00

Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadârov, i-a promis luni preşedintelui rus Vladimir Putin că unităţile cecene vor lupta în Ucraina până la victoria finală” , transmite EFE, conform Ultima Hora.

Îndeplinim toate ordinele dumneavoastră şi suntem hotărâţi să acţionăm până la victoria finală” , a spus Kadârov într-o întâlnire cu Putin la Kremlin.

El a subliniat că cecenii în general susţin operaţiunea militară specială” şi consideră „necesară” atingerea obiectivelor acesteia.

Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi pentru Republica Cecenia şi Rusia. Nu vă vom dezamăgi”, a arătat Kadârov, la care Putin a răspuns: „Nu mă îndoiesc”.

Văd cum luptă băieţii dumneavoastră în operaţiunea militară specială. Transmiteţi-le cele mai bune urări din partea mea. Vă mulţumesc mult” , a adăugat liderul de la Moscova.

Kadârov, care a pledat la un moment pentru a se merge până la Kiev, şi-a temperat în ultimele luni criticile la adresa generalilor ruşi pentru lipsa lor de progrese pe linia frontului.

Cecenii au jucat un rol activ în capturarea în luna mai a anului trecut a portului ucrainean Mariupol, dar de atunci operaţiunile desfăşurate de unităţile lor au fost puţin mediatizate de presă.

De la jumătatea lui 2022, singurele realizări pe câmpul de luptă ucrainean au venit de la mercenarii Grupului Wagner, al cărui fondator, Evgheni Prigojin, este în conflict cu Statul Major Rus, notează EFE.

Unităţile de asalt Wagner luptă în prezent pe străzile importantului bastion ucrainean Bahmut, în regiunea Doneţk, încheie sursa citată.

UPDATE ORA 16.00

Forțele rusești au tras două rachete asupra unei școli din Avdiivka, în estul regiunii Donețk, a anunțat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, relatează Andrii Yermak, relatează Sky News.

Yermak a declarat că un rezident local a murit în urma atacului, dar nu au fost furnizate alte detalii.

Forțele rusești își continuă de luni de zile operațiunile ofensive în zonele Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Maryinka și Shakhtar, în regiunea Donețk.

Se pare că acestea intenționează să pună mâna pe întreaga regiune industrială ucraineană Donbas – care este formată din zonele Donețk și Luhansk.


Republica Moldova nu se confruntă cu un pericol militar iminent” , ci cu un război hibrid” condus de Moscova pentru răsturnarea puterii proeuropene” , a declarat luni ministrul Apărării, Anatolie Nosatii, transmite AFP. Dacă în prezent nu există o amenințare militară”, mica țară vecină a Ucrainei este afectată de dezinformări și tensiuni în societate generate de Rusia” , a adăugat el.


Curtea penală internațională intenționează să deschidă două cazuri de crime de război legate de invazia rusă în Ucraina și va solicita mandate de arestare pentru mai multe persoane, a relatat New York Times citând surse neautorizate să vorbească public.

Cazurile sunt primele acuzații internaționale care vor fi aduse de la începutul conflictului, relatează ziarul. Acuzațiile susțin că Rusia a vizat în mod deliberat infrastructura civilă și a răpit copii și adolescenți ucraineni pe care i-a trimis în tabere de reeducare rusești.

Procurorul-șef, Karim Khan, un avocat englez de rang înalt, trebuie să prezinte mai întâi acuzațiile sale unui grup de judecători de instrucție, care vor decide dacă au fost îndeplinite standardele legale pentru emiterea mandatelor de arestare sau dacă anchetatorii au nevoie de mai multe dovezi. Nu a fost clar cine plănuia să fie acuzat de instanță în fiecare caz.

UPDATE ORA 15.00

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și un susținător fervent al războiului din Ucraina, s-a întâlnit cu președintele Rusiei pentru a discuta despre război, potrivit unor rapoarte.

Într-o înregistrare video care circulă online, distribuită de jurnalistul BBC Francis Scarr, Kadyrov este văzut stând în fața lui Putin și citind din notițe pregătite.

„În republica noastră totul este foarte bine”, a spus Kadîrov. „Asta datorită ție, don”.

Foto- Reuters

UPDATE ORA 13.00

Președintele Chinei, Xi Jinping, intenționează să viziteze Rusia chiar săptămâna viitoare, potrivit Reuters, citând surse. Reuters informează că Kremlinul a refuzat să comenteze, iar Ministerul chinez de Externe nu a răspuns solicitării lor pentru o posibilă vizită a lui Xi. În acest timp Moscova și Kiev au raportat lupte intense pentru orașul Bakhmut din estul țării, cel mai sângeros teritoriu de bătălie.


Președintele Volodimir Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei lui Oleksandr Matsievskyi, un soldat care a fost executat cu mitraliera în fața camerelor de luat vederi după ce a fost capturat de soldații ruși. Zelenski a declarat: „Astăzi i-am ofeit titlul de Erou al Ucrainei soldatului Oleksandr Matsievskyi. Un om care va fi ținut minte pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina și pentru «Glorie Ucrainei!».” 


Andriy Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a transmis pe Telegram că un civil a fost ucis și patru persoane au fost rănite într-un atac cu rachete la Znob-Novhorodske, în regiunea Sumy.

UPDATE ORA 12.00

Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, transmite o informație potrivit căreia luptătorii mișcării de rezistență au aruncat în aer o cale ferată pe care forțele rusești o foloseau în Hersonul. Publicația scrie:

Pe malul stâng al regiunii Herson, membri ai mișcării de rezistență au aruncat în aer calea ferată pe care se deplasau eșaloanele armatei ruse.”

Armata Federației Ruse înțelege că și în peninsula Crimeea sunt tensiuni. Noi ținem sub control rutele lor de transport logistic, inclusiv cu sprijinul mișcării de rezistență”, a declarat în direct șeful centrului de presă comun al forțelor de apărare și securitate din sud.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

Herson este una dintre regiunile din Ucraina pe care Rusia le ocupă parțial și pe care a pretins că le va anexa în octombrie anul trecut. Forțele ucrainene au eliberat orașul Herson de sub ocupație după ce forțele rusești s-au retras la sud de râul Nipru.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul rus al Industriei și Comerțului a declarat luni că a extins lista brandurilor care pot fi importate fără permisiunea proprietarului mărcii comerciale pentru a include bunuri de la companii precum Ikea și producătorii americani de jucării Hasbro și Mattel.

Potrivit Reuters, Moscova a promovat un așa-numit sistem de importuri paralele” pentru a facilita accesul consumatoriilor intern la o serie de produse străine, după sancțiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.

Mecanismul permite companiilor rusești să cumpere bunuri de la orice companie din afara Rusiei, inclusiv din țara de origine a bunurilor, cu condiția ca acestea să fi fost cumpărate legal.

Lista extinsă a Ministerului Industriei și Comerțului include mărci de lux, precum Lancome, Giorgio Armani și Yves Saint Laurent, și mărci precum Wahl, Zanussi și Nintendo. De asemenea, au fost adăugate mărci de uleiuri de motor și producători de echipamente agricole.

UPDATE ORA 10.00

Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme în 2022, potrivit celui mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Potrivit analizei, Ucraina a fost al 14-lea cel mai mare importator în perioada 2018-2022, printre primii cinci la acel moment numărându-se India, Arabia Saudită, Qatar, Australia și China. Din 2022 a devenit al treilea, alături de Qater și India. Singură, Ucraina a reprezentat 2% din importurile globale de arme în perioada de cinci ani dintre 2018 și 2022. În același timp, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut, deoarece armele și echipamentele au fost deturnate pentru a sprijini invazia sa în Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Volodimir Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei lui Oleksandr Matsievskyi, un soldat care a fost executat prin mitraliere în fața camerei de filmat după ce a fost capturat de soldații ruși.

În discursul său de duminică seara târziu, Zelenski a declarat că Matsievskyi va fi ținut minte pentru totdeauna”.

Astăzi i-am conferit titlul de Erou al Ucrainei soldatului Oleksandr Matsievskyi. Un om pe care toți ucrainenii îl vor cunoaște. Un om care va fi ținut minte pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina și pentru Glorie Ucrainei!”.

UPDATE ORA 08.00

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a sosit în Iran pentru o vizită oficială, pentru a se întâlni cu liderii locali și a discuta despre cooperarea comercială și economică.

UPDATE ORA 07.00

Forțele ucrainene susțin că au ucis peste o mie de soldați ruși în ultimele zile, în timp ce continuă să apere orașul asediat Bakhmut.

În discursul său de seară de duminică seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că peste o mie de soldați au fost uciși și 1.500 răniți în lupte. În mai puțin de o săptămână, începând cu 6 martie, am reușit să ucidem peste 1.100 de soldați inamici numai în sectorul Bakhmut, pierderea ireversibilă a Rusiei, chiar acolo, lângă Bakhmut.

UPDATE ORA 06.00

Forțele Wagner au fost trimise să moară în Bakhmut: ISW
Conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a ajuns probabil la apogeu, deoarece mii de luptători au murit luptând în Bakhmut.

Potrivit analizei Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Ministerul rus al Apărării (MoD) are în prezent ca prioritate eliminarea lui Wagner de pe câmpurile de luptă din Bakhmut”, ceea ce, concluzionează acesta, îi încetinește avansarea în zonă.

Potrivit acesteia, conflictul a început atunci când Prigozhin a desfășurat o campanie de defăimare necruțătoare” împotriva unor personalități de rang înalt din armata rusă, inclusiv a ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General rus, Valeri Gerasimov.

UPDATE ORA 05.00

Prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili a transmis liderilor politici din Ucraina să nu se amestece în politica georgiană. Criticile vin după ce liderii politici ucraineni și-au exprimat sprijinul pentru protestatarii de la Tbilisi. Garibashvili a descris comentariile ca fiind o intervenție directă în politica internă și le-a spus omologilor săi ucraineni să aibă grijă de voi și de țara voastră, iar noi vom avea grijă de țara noastră.

UPDATE ORA 04.00

Viaceslav Gladkov, primarul regiunii Belgorod din Rusia, a declarat că sistemul de apărare aeriană al orașului a doborât patru rachete. Gladkov a declarat că o persoană a fost rănită și că unele case au fost avariate de resturi de rachete. El nu a spus cine crede că a tras rachetele, dar în trecut a acuzat forțele ucrainene de cealaltă parte a graniței din apropiere de atacuri similare.

UPDATE ORA 03.00

Potrivit Centrului Național de Rezistență al armatei ucrainene, există rapoarte privind atacuri ale partizanilor asupra unei căi ferate în partea ocupată de Rusia din regiunea Herson. O înregistrare video postată de grupul de partizani Atesh pare să arate cum este aruncată în aer o cale ferată între localitățile Abrikosivka și Radensk.

UPDATE ORA 02.00

Serhiy Cherevatyi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a afirmat că 221 de soldați pro-moscoviți au fost uciși și peste 300 au fost răniți la Bakhmut. Ministerul rus al Apărării a declarat că nu mai puțin de 210 soldați ucraineni au fost uciși în partea mai largă a frontului din Donețk.

UPDATE ORA 01.00

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că el crede că un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit de la termenul limită de 18 martie. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că reprezentanții ruși nu au luat încă parte la negocierile privind prelungirea acordului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Au aparut imagini din regiunea Donețk din Ucraina, care a fost supusă unor noi bombardamente rusești.

Mari părți din regiunea estică sunt controlate de Rusia, potrivit Aljazeera.

FOTO – Aljazeera