• Peste 40 de rachete au lovit orașul Harkov din nord-estul țării de la începutul anului, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn.
  • Oleh Synehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat că inginerii lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a mii de clienți din regiune.
  • Zelenski a declarat că în Zaporojie, o rachetă rusă a lovit instalația de susținere a vieții din oraș”.

UPDATE ORA 23:00

Șeful Wagner recunoaște că forțele ucrainene luptă cu înverșunare în Bahmut

Evgheni Prigozhin, șeful companiei militare private rusești Wagner, a recunoscut că forțele ucrainene luptă cu înverșunare în Bakhmut, spunând că acestea ,,luptă pentru fiecare metru” .

Într-un nou mesaj audio postat duminică pe pagina sa de Telegram, Prigozhin a declarat: ,,situația din Bahmut este foarte dificilă, inamicul luptă pentru fiecare metru. Cu cât ne apropiem mai mult de centrul orașului, cu atât luptele sunt mai grele, cu atât mai multă artilerie lucrează împotriva noastră și mai multe tancuri” .

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

,,Ucrainenii aruncă rezerve nesfârșite” , a adăugat Prigozhin, scrie CNN.

UPDATE ORA 22:00

39 de lupte pe direcția Bahmut în ultimele 24 de ore

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a anunțat că În ultima zi, s-au înregistrat 161 de bombardamente și 39 de lupte cu inamicul în direcția Bahmut.

Potrivit oficialilor ucraineni, în timpul luptelor, 239 de militari ruși au murit și alți 293 au fost răniți. „Bahmut continuă să fie epicentrul ostilităților.

Inamicul încearcă să spargă apărarea noastră prin concentrarea celor mai bine pregătite trupe Wagner. În această zi (n.r. – duminică), au avut loc 161 de bombardamente pe toată secțiunea frontului din Bahmut. S-au dat 39 de lupte în care inamicul a pierdut 239 de ocupanți morți, 293 de răniți” , a spus Serhiy Cherevaty.

UPDATE ORA 21:00

IDENTITATE CONFIRMATĂ

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au confirmat duminică identitatea soldatului văzut împușcat într-o înregistrare video care a devenit virală, după ce mai multe surse oficiale au dat două nume diferite.

,,Anchetatorii SBU au stabilit că soldatul ucrainean care a fost împușcat […] era un lunetist din batalionul 163 al brigăzii 119 de apărare teritorială din regiunea Cernihiv, Oleksander Igorovici Matsievskiy” , au anunțat anchetatorii într-un comunicat.

UPDATE ORA 20:00

Zelenski poartă discuții cu președintele ceh Pavel

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat duminică la telefon cu președintele ceh Petr Pavel.

Zelenski a declarat că l-a felicitat pe Pavel pentru preluarea oficială a mandatului în Cehia, a prezentat situația de pe linia frontului și a discutat despre nevoile de securitate ale Ucrainei. ,,Am discutat despre integrarea Ucrainei în UE & am convenit să cooperăm în continuare” , a declarat Zelenski, continuând să sublinieze că sprijinul din partea blocului este crucial pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Pavel a depus joi jurământul de învestitură.

UPDATE ORA 19:00

Kuleba: Ucraina va continua lupta în Bakhmut

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, afirmă că Ucraina va continua lupta în orașul Bahmut, comparând înaintarea rușilor cu un hoț care intră în casa cuiva și încearcă să ,,fure totul” .

El a făcut aceste comentarii în cadrul unui interviu acordat duminică ziarului german Bild.

,,Când cineva intră în casa ta, nu te întrebi cât timp poți rezista tipului care a intrat în casa ta și care încearcă să te ucidă pe tine și familia ta și să fure tot ce este în casă, nu-i așa?

,,Te gândești ce altceva poți face pentru a-l evacua din casa ta și pentru ca poliția să îl aresteze”.

UPDATE ORA 18:00

Poliția ucraineană: Rusia a lansat 48 de atacuri în regiunea Donețk

Poliția națională ucraineană a declarat că Rusia a lansat 48 de atacuri împotriva civililor din regiunea Donețk în ultima zi.

Poliția a declarat că 15 orașe și localități, inclusiv Bakhmut, Konstyantynivka și Avdiivka, au fost atacate, a relatat Kyiv Independent.

Rusia a atacat regiunea cu rachete, avioane, lansatoare de rachete, artilerie, mortiere și tancuri, potrivit raportului.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat în briefingul său zilnic că doi civili au fost uciși și patru au fost răniți în ultima zi.

UPDATE ORA 17:00

ELVEȚIA

În Elveția, președintele Confederației, Alain Berset, atașat neutralității țării sale și opus transferului de arme către Ucraina, a denunțat o ,,frenezie războinică” într-un interviu acordat NZZ am Sontag.

,,Simt această frenezie războinică în anumite cercuri” , spune Alain Berset. „Și mă îngrijorează foarte mult, pentru că acest sentiment se bazează pe o viziune pe termen scurt”. ,,Armele elvețiene nu trebuie să fie folosite în războaie”, reiterează socialistul friburghez.

UPDATE 16:00

Ucraina mulțumește Canadei pentru interzicerea aluminiului rusesc

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a transmis recunoștința Kievului către Canada după ce țara a anunțat interzicerea importurilor de produse rusești din aluminiu și oțel.

El a declarat că această măsură ajută la eliminarea ,,capacității Rusiei de a finanța războiul” și marchează unul dintre pașii către victoria Ucrainei. ,,Sperăm în decizii similare din partea altor țări” , a adăugat Shmyhal.

Această acțiune a Canadei urmează unor măsuri similare luate de Statele Unite și Uniunea Europeană, care au impus tarife și au blocat produsele rusești din oțel și aluminiu în ultimele luni.

UPDATE 15.00

Majoritatea britanicilor consideră că găzduirea refugiaților ucraineni este un lucru bun, arată un studiu.

Opt din zece persoane care au găzduit ucraineni care fugeau de război au declarat că au avut o experiență pozitivă în ceea ce privește găzduirea refugiaților, în timp ce majoritatea publicului crede că Marea Britanie ar trebui să continue să primească persoane din zonele de război, potrivit unui studiu.

Sondajul detaliat realizat de More in Common, o organizație a societății civile, a arătat că 88% dintre persoanele care au primit refugiați din Ucraina ar face acest lucru din nou, față de 3% care nu ar face-o.

De asemenea, studiul a constatat că 68% dintre britanici consideră că faptul că Marea Britanie a primit peste 150.000 de refugiați din Ucraina este un lucru bun și doar 17% cred că este un lucru rău.

UPDATE 14.00

Ministerul rus de Externe a declarat duminică că Moscova nu a luat încă parte la negocierile privind extinderea acordului privind cerealele din Marea Neagră. Nu au existat negocieri pe această temă, în special cu participarea reprezentanților ruși”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova.

Următoarea rundă de discuții privind prelungirea acordului va avea loc la Geneva, la 13 martie, între delegația Rusiei și Rebeca Grynspan, cel mai înalt oficial comercial al ONU, a precizat ea.

UPDATE 13.00

Ministrul turc al Apărării spune că el crede că acordul privind cerealele ucrainene va fi prelungit

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat duminică că el crede că acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit de la termenul limită de 18 martie.

Inițiativa, mediată între Rusia și Ucraina de către ONU și Turcia în iulie anul trecut, a fost menită să prevină o criză alimentară globală, permițând ca grânele ucrainene blocate de invazia Rusiei să fie exportate în siguranță din trei porturi.

Acordul a fost prelungit cu 120 de zile în noiembrie și se va reînnoi la 18 martie dacă nicio parte nu se opune. Cu toate acestea, Moscova a semnalat deja că va fi de acord cu o prelungire doar dacă vor fi ridicate restricțiile care îi afectează propriile exporturi.

UPDATE 12.00

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, ar fi declarat că există lupte interne în cercul interior al Kremlinului și că, de fapt, Kremlinul a cedat controlul asupra spațiului informațional al țării.

Luând cuvântul la un forum organizat sâmbătă la Moscova pe tema Aspecte practice și tehnologice ale războiului informațional și cognitiv în realitățile moderne”, Zakharova a menționat că, în ciuda luptelor dintre elitele” nespecificate ale Kremlinului, Kremlinul nu a putut reproduce abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informații sovietic, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.

UPDATE 11.00

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului , forțele rusești nu au făcut sâmbătă niciun progres în Bahmut. Orașul Bahmut, situat în estul țării, este principala țintă a Rusiei de mai bine de șapte luni.

Sâmbătă, Serhiy Cherevaty, un purtător de cuvânt al grupării estice a forțelor armate ale Ucrainei, a afirmat că forțele ruse au pierdut peste 500 de soldați în ultima zi în Bahmut. Pierderile au inclus 221 de morți și 314 răniți, potrivit lui Cherevaty, relatează Kiev Independent.

UPDATE 10.00

De la începutul anului, peste 40 de rachete au lovit orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de sâmbătă.

Numai de la începutul acestui an – în mai puțin de două luni și jumătate – peste 40 de rachete inamice au lovit deja Harkovul”, a declarat Zelenski, adăugând că ruinele, resturile, găurile de obuze din pământ” rezultate reprezintă un autoportret al Rusiei, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 09.00

Armata ucraineană susține că a respins peste 92 de asalturi rusești în ultima zi

Armata ucraineană a respins peste 92 de asalturi rusești în cinci zone în ultima zi, a afirmat statul major al forțelor armate ucrainene în briefingul său de dimineață de duminică, relatează Kyiv Independent.

Potrivit raportului de stat major, forțele rusești își concentrează eforturile în desfășurarea de ofensive spre Lyman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarsk în regiunea Donețk.

UPDATE 08.00

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse i-a cerut Papei Francisc și altor lideri religioși să convingă Ucraina să oprească represiunea împotriva unei aripi a bisericii, care se află în mod istoric în rând cu Rusia.

Vineri, Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească un complex de mănăstiri în care își are sediul, aceasta fiind cea mai recentă măsură împotriva unei confesiuni despre care guvernul spune că este pro-rusă și colaborează cu Moscova.

UPDATE 07.00

Lucrătorii din domeniul energiei restabileau energia electrică după ce barajul de rachete de joi a lovit infrastructura critică. Compania de electricitate Energoatom a declarat pe Telegram că electricitatea a fost restabilită în Kiev sâmbătă după-amiază. Guvernatorul regional din Harkov, în nord-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă dimineața că toată energia electrică a fost restabilită pentru infrastructura critică.

UPDATE 06.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a respins rapoartele conform cărora un grup pro-ucrainean” ar fi comis un atac de mare amploare asupra conductelor Nord Stream la sfârșitul anului trecut.

Vorbind cu fostul ministru portughez Bruno Macaes într-un interviu acordat publicației New Statesman, Kuleba a declarat că este pentru prima dată când aud o poveste despre un grup secret pro-ucrainean sau ucrainean care este capabil să desfășoare operațiuni de o asemenea amploare și sofisticare”.

UPDATE 05.00

Un bombardament rusesc a ucis patru civili

Trei civili au fost uciși sâmbătă în bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, iar un altul a murit în Donețk, au declarat oficiali regionali.

Reuters a relatat că guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că trei persoane, inclusiv o femeie în vârstă, au fost de asemenea rănite .

UPDATE 04.00

Canada a anunțat o interdicție asupra importurilor de produse rusești din aluminiu și oțel, cu scopul de a împiedica Moscova să obțină venituri pentru a-și finanța războiul din Ucraina. Importurile au fost în valoare de aproape 250 de milioane de dolari canadieni în 2021, potrivit celor mai recente date guvernamentale.

UPDATE 03.00

Rusia a inclus World Wildlife Fund pe lista agenților străini

Potrivit ministerului rus al justiției, grupul de conservare cu sediul la Washington DC, sub pretextul protejării naturii și a mediului înconjurător … a încercat să influențeze deciziile autorităților executive și legislative” și a împiedicat implementarea proiectelor industriale și de infrastructură”, relatează Associated Press.

În replică, reprezentanții WWF au declarat că decizia s-a bazat pe afirmații nefondate. Aceasta a promis că o va contesta în instanță și a declarat că va continua să protejeze speciile rare de animale și să conserve natura Rusiei”.

UPDATE 02.00

Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori de la invadarea țării în februarie anul trecut, potrivit ministrului ucrainean de interne Ihor Klymenko.

Bombardamentele au distrus peste 152.000 de clădiri rezidențiale de la începutul războiului, relatează Euromaidan, potrivit lui Klymenko.

UPDATE 01.00

Guvernul britanic a scris sponsorilor olimpici pentru a-i îndemna să facă presiuni asupra Comitetului Internațional Olimpic în legătură cu propunerea sa de a permite rușilor și bielorușilor să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, a anunțat sâmbătă presa britanică. CIO se confruntă cu o reacție din ce în ce mai dură după ce a stabilit în ianuarie o cale prin care concurenții din Rusia și aliatul său, Belarus, să obțină locuri la Jocurile Olimpice prin calificări asiatice și să concureze ca atleți neutri la Paris, potrivit Reuters.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Peste 40 de rachete au lovit orașul Harkov din nord-estul țării de la începutul anului, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn.

Numai de la începutul acestui an – în mai puțin de două luni și jumătate – peste 40 de rachete inamice au lovit deja Harkovul”, a declarat Zelenski, calificând ruinele, resturile, găurile de obuze din pământ” rezultate drept un autoportret al Rusiei.

Oleh Synehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat sâmbătă că inginerii lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a mii de clienți din regiune în urma atacului masiv al Rusiei de joi, scrie CNN.

Zelenski a vorbit și despre bombardarea altor zone din Ucraina. El a spus că trei persoane care au fost ucise în bombardamentele rusești din orașul Herson pur și simplu au mers la un magazin pentru a cumpăra alimente”. Atacul a avut loc pe autostrada Mykolaiv și a rănit alte două persoane, potrivit unei postări pe Telegram postate mai devreme sâmbătă de Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Kherson.

Zelenski a declarat că în Zaporojie, o rachetă rusă a lovit instalația de susținere a vieții din oraș”. În zonele de frontieră, ocupantul a tras asupra satelor pentru a intimida oamenii, pentru a-i alunga”, a adăugat el. Președintele ucrainean a anunțat o nouă măsură de sancționare a persoanelor fizice și juridice” asociate cu Rusia.

Decretul în cauză a fost publicat”, a spus el. „Este vorba de peste 280 de companii și 120 de persoane care, prin intermediul unor scheme de afaceri cu jocuri de noroc, au lucrat împotriva Ucrainei, au retras fonduri din statul nostru și au finanțat diverse scheme rusești.” Decretul închide scheme în valoare de zeci de miliarde”, a spus Zelenski.