• Rusia a eliberat 215 ucraineni pe care i-a luat prizonieri după o bătălie îndelungată pentru orașul portuar Mariupol la începutul acestui an, inclusiv lideri militari de rang înalt, a declarat miercuri un oficial de rang înalt de la Kiev.
  • Printre prizonierii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski.
  • Mișcarea este neașteptată, deoarece separatiștii susținuți de Rusia au declarat luna trecută că va avea loc un proces al personalului Azov, pe care Moscova îl descrie drept naziști. Ucraina neagă acuzațiile.

Rusia a eliberat 215 ucraineni pe care i-a luat prizonieri după o bătălie îndelungată pentru orașul portuar Mariupol la începutul acestui an, inclusiv lideri militari de rang înalt, a declarat miercuri un oficial de rang înalt de la Kiev.

Printre prizonierii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Mișcarea este neașteptată, deoarece separatiștii susținuți de Rusia au declarat luna trecută că va avea loc un proces al personalului Azov, pe care Moscova îl descrie drept naziști. Ucraina neagă acuzațiile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Într-o declarație, Yermak a spus că printre prizonierii eliberați se numără comandantul Azov, locotenent-colonelul Denys Prokopenko și adjunctul său, Svyatoslav Palamar. De asemenea, în libertate se află Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a forțelor armate ucrainene.

Cei trei bărbați au ajutat la conducerea unei rezistențe perseverente de săptămâni întregi din buncărele și tunelurile de sub uriașa oțelărie din Mariupol, înainte ca ei și sute de luptători Azov să se predea în luna mai forțelor susținute de Rusia.

Yermak a declarat că, în schimb, Kievul a eliberat 55 de prizonieri ruși, precum și pe Viktor Medvedchuk, liderul unui partid pro-rus interzis care se confruntă cu acuzații de trădare.

Radiodifuzorul public Suspline a declarat că schimbul a avut loc în apropierea orașului Cernîjiv din nordul Ucrainei. La începutul zilei, Arabia Saudită a declarat că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război străini capturați în Ucraina în urma medierii prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

Luna trecută, șeful administrației separatiste susținute de Rusia în regiunea Donetsk din estul Ucrainei a declarat că un proces al personalului capturat de la Azov va avea loc până la sfârșitul verii. Unitatea Azov, formată în 2014 ca miliție pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, neagă că ar fi fascistă, iar Ucraina spune că a fost reformată de la originile sale naționaliste radicale.